сряда, 22 октомври 2008 г.

Половината българи вече са в мрежата

Пари - B&T - 2 стр.
Половината българи вече са в мрежата

Христо ЛАСКОВ

Страната ни се нареди в средата на таблицата на Европейския съюз, търговията остава замряла
Над 4 млн. души, или повече от 55% от населението на България имат достъп до интернет, показва статистиката на internetworldstats. com. Според популярния сайт страната ни се нарежда на 15-о място в целия Европейски съюз наравно с членките от Централна Европа и доста по-напред от източния блок. Което безспорно е голям успех за малка България, като се вземе предвид, че почти всички потребители на интернет у нас са оналйн с broadband, или широколентова връзка. Поне така твърдят мениджъри на водещи доставчици в София.
Мнение
На практика в България няма потребители, които да не използват широколентов и високоскоростен интернет, коментира маркетинг мениджърът на WiMAX оператора Nexcom Иван Павлов. По думите му останалите dial up клиенти (използващи интернет през телефон) са пренебрежимо малко. В София положението е още по-розово, смята мениджърът на най-големия интернет доставчик в София Мегалан Йордан Йорданов. Именно благодарение на LAN мрежите интернет абонатите в София са над 200 хил., твърди той. Само ние имаме над 50 хил. абонати, а бройката им трябва да стигне около 80 хил. до края на 2009 г., прогнозира той.
Пазарът
Всяка година пазарът се увеличава ако не двойно, поне с 50-60%, казва Йорданов. Това успя да изкара страната ни в средата на таблицата по проникване на интернет, след като доскоро заемахме едни от последните места в ЕС. Смятам, че пазарът е и доста конкурентен, добавя той. Толкова конкурентен, че и скоростите, които използва българският потребител, растат непрекъснато, коментира Йорданов.
Услугата
Качеството на услугата достъп до интернет в България също е на доста добро ниво. Според изследване на Said Business School към Оксфордския университет и Университета на Овиедо, публикувано в началото на октомври, България е на 18-а позиция в света по качество на интернет услугата. Страната ни е събрала около 33 пункта от максимални 100 в класацията на университетите и това ни нарежда пред държави като Великобритания, която има около 30 пункта. Този резултат е дори под средното “най-добро” качество на връзката в света, което е около 32 пункта. Качеството на родния интернет е оценявано дори и от имена като Винтън Сърф - един от създателите на мрежата. Политиката в България дърпа иновациите, коментира той. Много съм доволен, че по време на визитата си в София имах възможност да се срещна лично с президента Първанов и премиера Станишев и съм изключително щастлив от позицията им относно развитието на интернет в страната. Тук той е важна платформа за разработването на нови приложения, казва Сърф. В България интернет е оставен почти нерегулиран, за да може да се развиват различни идеи и иновации, които да не страдат от различни ограничения. Което обаче някак не помага на онлайн предприемачите у нас. Защото електронната търговия в страната ни си остава крайно неразвит феномен, който тепърва ще търпи развитие.
Бъдещето
Дори и в България интернет се пренася на все повече устройства, коментират специалисти. Интересът към 3G мрежите на мобилните оператори доказва този интерес. Пазарите на т. нар. нетбукове, или ултрапреносими лаптопи, чието основно предназначение е връзката с мрежата, също се радват на доста добри резултати - само Asus е продала над 20 хил. подобни машини в страната за първите 9 месеца на годината, показва статистиката на компанията. В София започнаха да се роят и безплатни WiFi hot spot - иначе казано, места за безплатен безчинен достъп до интер-нет, което допълнително улеснява потребителите и спомага за увеличаването на броя на хората, които имат достъп до глобалната мрежа. Което спокойно може да изкара страната ни в челните редици по проникване на интернет услугата не само в региона, а защо не и в цяла Европа.
***
В ЦИФРИ
57 процента е средното проникване на интернет в страните от ЕС. Страната ни е с малко под 2% под тази цифра
***
830 процента е ръстът на потреблението на интернет у нас за периода 2000-2008 г.
***
18 позиция заема България по качество на интернет връзката в света, показва статистиката
***
Текст под снимка
Проникването на интернет в България е малко под средното за Европейския съюз, показва статистиката. Развитието на мрежата у нас и качеството на услугата също са на доста високо ниво

сряда, 22 октомври 2008 04:38:02

Няма коментари: