събота, 25 октомври 2008 г.

Виртуални, но не точно телекоми

Капитал - 68 стр.
Виртуални, но не точно телекоми

Андриан ГЕОРГИЕВ

Две нови предплатени мобилни услуги излизат на българския пазар
Най-големият български мобилен оператор "Мобилтел" обогати търговския си арсенал с ново оръжие. В рамките само на една седмица компанията допусна две външни фирми да предлагат безжични услуги чрез нейната мрежа. Става дума за веригата бензиностанции "Петрол" и "Вестникарска група България", която издава всекидневниците "24 часа" и "Труд". Независимо една от друга двете компании обявиха тази седмица, че започват да продават sim-карти на "Мобилтел" с време за разговори. Предплатените услуги се казват съответно "Petrol Mobile" и "News mobile".
"News mobile" е услуга на "Вестникарска група България". Това е sim-карта с време за GSM разговори и безплатен достъп до съдържание от печатните медии на издателската група през мобилен телефон. Информацията във формата на новини, прогноза за времето, спортни резултати и т.н. се намира на портала newsmobile.bg, достъпен през WAP (Wireless Application Protocol, поддържан от повечето мобилни телефони), обяснява неговият редактор Станимир Въгленов. Реализираният интернет трафик извън този сайт се заплаща. Роумингът е предварително активиран за клиентите на "News mobile", добавя Въгленов. Техните sim-карти могат да се намерят от 27 октомври на местата, където се продават "Труд" и "24 часа".
За тези, които следят своите разходи
"Petrol Mobile" е съвместна предплатена услуга между веригата бензиностанции "Петрол" и "Мобилтел". Това няма да бъде нова дъщерна фирма на "Петрол", а вътрешна структура. "Petrol Mobile" отново представлява sim-карта с време за разговори, но потребителят получава и отстъпка при покупка на гориво и стоки в мрежата на "Петрол". Картите вече се продават по едноименните бензиностанции, предстои включването на още дистрибутори.
Целевите клиенти на предплатената услуга са "ученици и студенти, работещи хора с по-ниски доходи и възрастни хора", казва Светодар Йосифов, директор "Маркетинг и реклама" в "Петрол". Затова клиентите на предплатените карти няма да могат да сърфират в интернет и да изпращат мултимедийни съобщения (MMS) от своя телефон. Роумингът също е изключен, докато потребителят не поиска изрично той да бъде активиран. Стратегията е след три години "Petrol Mobile" да достига до 200 хил. активни абонати. "Петрол" е част от "Петрол холдинг", който пък е собственик и на телекома "1One" (бившия "Транс телеком"). "Petrol Mobile" обаче ще бъде отделна структура.
Sim-картите на "Petrol Mobile" и "News mobile" се продават на еднаквата цена от 7.68 лв. И двете използват телефонния код 98, придобит от "Мобилтел" след решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отпреди месец. Тарифата на минута в двете нови услуги е също еднаква към всички оператори в България - 29 ст. Сходствата вероятно се дължат на условията, наложени от "Мобилтел" за ползване на нейната мрежа.
Важно е да се уточни, че "Petrol Mobile" и "News mobile"
не са виртуални мобилни оператори
- фирми, които наемат съществуващата мрежа, за да продават време за разговори. Те са по-скоро търговци на дребно на услугата на "Мобилтел", които добавят стойност към нея. За разлика от тях истинските виртуални оператори притежават собствена телефонна централа и имат ограничен контрол върху наетите радиочестоти. В този смисъл "Petrol Mobile" и "News mobile" не подлежат на регулация от страна на КРС, обясни Петър Рендов, член на комисията. Въпреки това в момента телекомуникационният регулатор анализира услугите, за да прецени дали трябва да има негово наблюдение над News mobile и Petrol Mobile, допълни той. Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации, пък изразява скептицизъм за евентуално раздвижване на пазара, породено от двете услуги. Според Антони Славински, председател на Асоциация "Телекомуникации", новите играчи са "стъпка напред в културата на телекомуникационния пазар". Общо взето, "истинските" виртуални оператори създават разнообразие в телекомуникациите и според Славински скоро ще има натиск от Европейския съюз за по-ефективно използване на инфраструктурата чрез тяхното допускане до мрежите на българските мобилни телекоми.
***
Текст под снимка
"News Mobile" и "Petrol Mobile" залагат съответно на безплатни новини и отстъпка при покупка на гориво
събота, 25 октомври 2008 03:21:28

Няма коментари: