събота, 25 октомври 2008 г.

Готвят парламентарен контрол на СЕМ

Монитор - 4 стр.
Готвят парламентарен контрол на СЕМ

Миглена СЛАВОВА

Трите партии в управляващата коалиция да обмислят изготвянето на поправка в Закона за радиото и телевизията, с която да се регламентира парламентарен контрол на Съвета за електронни медии (СЕМ). Това предложи вчера депутатът от НДСВ Весела Драганова по време на обсъждането на кандидатурите за членове на регулатора. Според нея това е единственият орган, който се избира от Народното събрание, но не се отчита пред него. Депутатът от ОДС Любен Дилов пък настоява в СЕМ да има квота на граждански организации, защото това бил единственият начин да се осъществява обществен контрол над електронните медии.
Бурни дискусии избухнаха в пленарната зала по отношение на осъществявания контрол от страна на СЕМ. Според Ахмед Юсеин от ДПС регулаторът не налага санкции на телевизии, които насаждат омраза и расизъм. Той изтъкна, че има страни, които все още не са присъединени към Европейския съюз, но там съответните регулатори ги "наказват, като спират излъчването за 4-5 дни". Защо някой от СЕМ не види какво дават по "Биг Брадър", разпалено попита от трибуната и Станислав Станилов от "Атака". Той е категоричен, че предавания от този тип развращават обществото и младото поколение.
Настоящият състав на СЕМ отнесе гнева на лидера на ДСБ Иван Костов, според когото съветът не е направил нищо за свободата на словото и така България се е наредила на последно място. Изказването предизвика реакцията на председателя на медийната комисия в парламента Иво Атанасов, който припомни, че при правителството на Костов "в студиата на БНР дежуряха полицаи". Народният представител от Коалиция за България цитира и култовата реплика на Надежда Михайлова "Да нахраним журналистите" и припомни за повечето от 1000 уволнени от БНТ, докато синият Асен Агов беше изпълнителен директор.
Иван Сотиров от ОДС пък призова за СЕМ да не бъдат избирани хора, които са били свързани с бившата Държавна сигурност.
За членове на СЕМ следващия четвъртък вероятно ще бъдат избрани Мария Стефанова и Анна Хаджиева.
***
Текст под снимка
Весела Драганова от НДСВ предложи кандидатурата на Мария Стефанова за втори мандат в СЕМ.
събота, 25 октомври 2008 04:57:45

Няма коментари: