петък, 30 януари 2009 г.

Националното радио е номер 1 в ефира

Политика - 10 стр.
Националното радио е номер 1 в ефира



Всички програми качват рейтинга, програма „Хоризонт" остава лидер
Първото, най-голямото и най-слушаното радио у нас порасна с още една година. На 26 януари БНР стана на 74. Празникът не е юбилей, но си заслужава да бъде отбелязан. Със своите 2 национални, 6 регионални /всички на 24-часов режим на излъчване/ и една международна програма БНР и днес е номер 1 в ефира. Неговата аудитория е два пъти по-голяма от тази на другите радиостанции.
Програма "Хоризонт" продължава да държи лидерското място. И докато рейтингът на обществените медии в Европа е 10-12%, този на "Хоризонт" се движи между 32 и 38%. Месечната аудитория е между 1 973 346 и 2 315 661 души, показват социологическите проучвания. Само за година е даден старт на 13 нови предавания.
Според слушателите силните страни на "Хоризонт" са доверието в медията, актуалността на информацията, водещите журналисти, имиджът на програмата в обществото и жанровото разнообразие.
Уникалната по своя формат програма за култура, изкуство, образование и гражданско общество "Христо Ботев" също има своя вярна аудитория. Тя внася друго, пара-всекидневно измерение в живота на слушателите си - измерението на "другата реалност", по-красивата и по-човешката, към която сме се запътили, но все не доближаваме. Най-младата програма на БНР -" София", също набира скорост. Радиото на активните софиянци се появи преди година в пренаситения с над 30 станции столичен радиоефир. Първите успехи са свързани с първата трудност - да се чуе, че те има. Напредъкът е очевиден: вече 11 % от столичани са фенове на програмата. Под патронажа на радио "София" излезе първият риалити роман в България. Подготвя се неговото четвърто издание с аудиоверсия.
БНР няма конкуренция отвън, но има вътрешна. Последните проучвания показват, че петте регионални станции във Варна, Шумен, Благоевград, Пловдив и Стара Загора са лидери в своите региони. Най-много слушатели има радио Благоевград - неговата аудитория е между 62 и 68%.
Във Видин вече също има станция. Да се готвят бургазлии.
Националното радио е популярно не само у нас. Ще се изненадате колко много наши сънародници зад граница и чужденци слушат новините от България. БНР ги излъчва на 11 езика, а сайтът се посещава от 900 000 души месечно.

Няма коментари: