събота, 31 януари 2009 г.

Папата влезе u в интернет

Сега - 16 стр.
Папата влезе u в интернет



Основните участници в реализирането на интернет проекта на Бенедикт XVI са телевизионният център и радиото на Ватикана, които вече са се договорили да си партнират със собственика на портала YouTube -„Гугъл", при реализирането на отговорната задача. „Не сме платили нито цент на „Гугъл", казва отец Ломбарди.
Той допълва, че целта на занятието е Ватиканът да придобие още по-голяма популярност. В папския канал в YouTube ще качват видеокадри с речите на Светия отец, както и новини за Бенедикт XVI. Материалите, разпространявани в канала на Ватикана, са на италиански, английски, немски и испански език. От „Гугъл" уверили Ватикана, че ще направят всичко възможно, за да може да има достъп от Китай,
където властите обикновено блокират чуждестранните сайтове.
Навлизането на папата в интернет пространството ще даде възможност на хората, които искат по-добре да разберат какво е мнението на Бенедикт XVI и на Римокатолическата църква по наболелите световни проблеми. Светият отец напълно одобрил канала на Ватикана в YouTube, защото той е „човек на диалога и иска винаги да може да помогне на хората", казва монсенъор Клаудио Мария Чели, който ръководи [комуникациите на Ватикана.
„Повече от една година телевизионният ни f център и Радио Ватикана всеки ден подготвят видеоновини за дейността на папата и събитията във Ватикана. Сега тази продукция излиза и на „глобалната арена", за да бъде достъпна за всички и да достигне до тези, които се интересуват от словото на папата и Католическата църква", казва отец федерико Ломбарди, който е говорител на Ватикана и директор на Радио Ватикана и тв центъра. Според него чрез портала YouTube Ватиканът „се вмества в една атмосфера на диалог и на комуникация във всички посоки".
Високотехнологичната инициатива бе представена и в специално подбран ден - 23 януари - денят на Свети франциск Салски, който се смята за покровител на журналистите.
Всъщност най-новите технологии винаги са били интересни за папа Бенедикт XVI. И за да ги опознае по-добре, служители в радиото на Ватикана му подариха преди време iPod. В края на миналата година католически епископи дори публично призоваха устройството да може да се използва и за разпространение на Библията. В официалното изявление след края на срещата на епископите през октомври м. г. във Ватикана се казва, че освен като печатен текст, Божието слово трябва да се разпространява по радиото, интернет каналите, на CD, DVD и iPod, по телевизията и екраните на кината. Папа Бенедикт XVI използва и мобилен телефон, като дори изпраща и SMS-и. Той дори се подписвал под кратките съобщение с BXVI. През юли м. г., когато се състоя Световният ден на младежта в австралийския град Сидни, Светият отец разпрати хиляди SMS-и на млади католици. Кратките електронни съобщения били изпълнени с вдъхновение и надежда. Още през миналото лято 81-годишният ръководител на Римокатолическата църква заяви, че се надява дигиталните технологии да бъдат пряк път към душите на съвременната младеж.
Настоящият папа Бенедикт XVI наследява интереса към новите начини за комуникация от предшественика си Йоан Павел II, който живо се интересуваше от съвременните технологии. Докато той бе начело на Римокатолическата църква, Ватиканът се сдоби със свой сайт в интернет. Това стана още през 1996 г. Оттогава на сайта www.vat-ican.va започнаха да се качват стотици документи на Католическата църква, както и речите на покойния вече папа от полски произход.
Осъзнавайки предимствата на интернет, папа Йоан Павел II дори е планирал да провъзгласи през 2001 г. свети Исидор от Севиля за покровител на потребителите на интернет и компютърните програмисти. Свети Исидор живял през VII век и се смята, че е написал първата енциклопедия в света, озаглавена „Етимологиите", със статии за медицината, математиката, историята и теологията.

Няма коментари: