неделя, 25 януари 2009 г.

70% от най-популярните сайтове са опасни

Експрес - 8 стр.
70% от най-популярните сайтове са опасни



Над 90% от нежеланите e-mail съобщения (спам) съдържат линкове към опасни сайтове, които могат да застрашат сигурността на компютъра и съдържанието на потребителите.
Това сочи проучване на компанията за интернет сигурност Websense.
Според него 70% от най-популярните световни сайтове, сред които Google, Facebook, Ask и Windows Live, съдържат опасно съдържание или скрити линкове, които препращат нищо неподозиращите потребители към опасни сайтове, използвани от хакери и спамъри. Според компанията това представлява увеличение от 16% в сравнение с предходната година, като специално сайтовете за социални контакти са сред от най-популярните мишени за хакерите.
"През последните шест месеца онлайн престъпниците наистина усъвършенстваха играта си в някои конкретни области", казва Дан Хъбърд, технологичен директор в Websense. "Спамърите все повече използват линкове към опасни сайтове и сайтове за спам в своите e-mail кампании, за да привличат потребители и да заобикалят системите за сигурност, които не са достатъчно ефективни."
"Забелязваме и увеличение на броя на киберпрестъпниците, които се възползват от растящия брой сайтове от типа Web 2.0, позволяващи генерирано от потребителите съдържание.
Повече от всякога наблюдаваме хакери, които "инжектират" сайтовете с линкове, за да насочват потребителите към опасни сайтове с единствена цел кражба на данни."
Според Websense около 39% от атаките съдържат специален код, който позволява на хакерите да крадат лична информация като потребителски имена и пароли, данни от кредитни карти и др.
Много от вирусите, които инфектират компютрите, се "заравят" дълбоко в операционната система и активират код, който заставя компютъра автоматично да се свърже с дистанционни сървъри, контролирани от хакерите, и да предава информация, съхранявана на заразения компютър.
Проучването установява, че 42% от хакерския софтуер се свързва със сървъри в САЩ, 16% - във Великобритания, 8% - в Бразилия и Китай, и 5% - в Руската федерация.
Наскоро в САЩ бе установена огромна по размер кражба на лични данни от кредитни карти.

Няма коментари: