събота, 31 януари 2009 г.

НеСтандартна сделка

Капитал - 33 стр.
НеСтандартна сделка



Ирена Кръстева придоби пълен контрол над ИПК "Родина" чрез "Си Ди дивелопмънтс"Б
Възможно е в бъдеще печатницата да смени местоположението си
Считано от 9 януари, тя е изпълнителен директор и представляващ ИПК "Родина". В съвета на директорите заедно с нея са издателят на "Банкер" Бистра Джагарова и членът на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.
В края на миналата седмица издателят на "Стандарт" Тодор Батков за първи път официално спомена, че е продал акциите си в ИПК, и то случайно, в интервю за спортното предаване "Гонг". Проверка за актуалното състояние на вестникарския консорциум "Обединени български вестници" (ОБВ) в търговския регистър показва, че Кръстева е придобила дяловете и на "ПМ проджект", и на "Новинар медиа проджектс" в два последователни дни през ноември 2008 г. Така реално единствен партньор на групата инвеститори около Корпоративна банка ще бъде Бистра Джагарова, която представлява "Финансова инвестиционна компания" ООД (която издава в. "Банкер").
ИПК "Родина" като залог
Твърди се, че купувач на акциите от печатницата е собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев, Справка в търговския регистър показва, че през последната година тя е изкупила почти напълно дяловете на шестте партньора в консорциума "Обединени български вестници" АД (ОБВ), който приватизира държавната печатница през 2003 г.
Собственици на ОБВ в момента са пет фирми, след като през май 2008 г. Кръстева купи шестия акционер - издателя на "Меридиан мач". Това са "Си Ди дивелопмънтс", "Стандарт нюз", "Новинар медиа проджектс", "ПМ проджект" и "Проджект Строители на модерна България". Изпълнителен директор на първото дружество е Кръстева. Чрез него тя става 100% собственик на "Новинар медиа проджектс" (на издателите на "Новинар" - "Новинар медиа" АД) и "ПМ проджект" (на бившия издател на "Дума" Петър Манджуков).Тодор Батков потвърди пред собствения си вестник "Стандарт", че в края на 2008 г. е продал акциите на "Стандарт нюз" в печатницата на контролираната от Кръстева "Си Ди дивелопмънтс". Пред "Дневник" коментарът на Батков бе: "Нашият дял беше една седма, а делът на въпросната фирма - три седми. Нейното ръководство освен това водеше преговори за закупуване на още два други дяла от ОБВ." Той заяви, че при това положение решил да се раздели със собствеността си в ИПК, като освен това бил привлечен и от предложената му добра оферта. "Не мога да коментирам цената, но парите бяха добри, а и реално ние нямахме възможност да взимаме решения за управлението на дружеството", коментира Батков. Въпреки това "Стандарт" ще запази добри отношения с печатницата, увери той. Батков отрече слуховете, че вестник "Стандарт" се продава.Джагарова не бе открита за коментар по темата. Любен Дилов-син, издател на "Новинар", също не коментира. Ирена Кръстева не отговаряше на мобилния си телефон и до редакционното приключване на броя не бе открита за коментар.
Всъщност още когато купи вестниците на Блъсков, за всички на пазара бе ясно, че сделката подсигурява на Кръстева освен управлението на изданията и нещо друго - възможност да има решаващата дума в ръководството на дружествата, чиято собственост е вестникарският консорциум ОБВ. Основната цел на близките до ДПС инвеститори още от самото начало бе придобиване на пълен контрол върху разпространителската фирма "ОБВ Близнаци" и ИПК "Родина", който управлява една от най-големите печатници за вестници в България. Ясен знак, че медийната страст на Кръстева надхвърля просто покупката на няколко вестника. Атрактивният терен, на който е изградена печатницата, се намира на "Цариградско шосе", съвсем близо до бъдещия правителствен комплекс, който ще бъде изграден на 4-и километър. Печатницата е построена на близо 50 декара и преди кризата теренът се оценяваше на 40-50 млн. евро.
Още в началото на 2008 г. Кръстева и синът й Делян Пеевски са заявили пред борда на директорите на ИПК "Родина", че имат идея да преместят печатницата и да продадат терена на "Цариградско шосе". Останалите съдружници в консорциума не са били против идеята по принцип, но са поискали да се даде достатъчно време за намирането на нов терен и за построяването на нова печатница преди разрушаването на сегашната. Според слухове вече е определен такъв терен. Твърди се, че той се намира в близост до летище София.
Телевизионна развръзка
В края на миналата година извън логиката на придобиване на вестници в пакета от медии Кръстева включи и каналите TV7, Super 7 и Spоrt 7, управлявани от журналистката Диляна Грозданова, съпругата на Любомир Павлов. Сделката с Павлов и Грозданова бе пакетна - телевизии, вестник, сайт. Източници, близки до преговорите, поясниха за "Капитал", че първоначалният интерес е бил главно към покупка на ТВ7. Останалите медии са били включени в сделката по желание на продавача, който е заявил, че ТВ 7 се продава само в пакет с тях. В момента медиите се управляват от Ирена Кръстева, която е мениджър на купувачите - фирми, свързани с Корпоративна банка.
Срокът за финализиране на сделката е краят на февруари, до когато трябва да приключи финансовият и правен анализ на дружествата. Има подписани предварителни договори, по които авансово е платена част от цената. И двете страни по сделката я пазят в тайна. Междувременно част от предаванията на ТВ7 бяха свалени от ефир. Сред тях са политическото обзорно предаване "Отзвук" и хумористичното политическо шоу "Говорещи глави". Двете предавания са външни продукции и не е ясно дали ще се върнат на екран след финализиране на сделката. От телевизията си тръгна и водещият на сутрешния блок Явор Дачков.
Според източници на "Капитал" ТВ 7 ще стане собственост на чуждестранна медийна група, която желае да стъпи на българския телевизионен пазар. Името й се пази в тайна до финализирането на преговорите, което ще стане най-късно до края на март. Корпоративна банка е консултант по сделката, но реално телевизията няма да бъде част от вестникарската медийна група, управлявана от Ирена Кръстева.
За по малко от година бившата директорка на спортния тотализатор създаде истинска медийна империя, за каквато на други издатели и медийни играчи би им трябвало поне десет пъти повече време. В нея скоро ще има вестници, телевизия, печатница и разпространителска фирма - сериозен арсенал, който ще осигури на групата фирми около Корпоративна банка важна роля при предстоящите избори.

Няма коментари: