сряда, 21 януари 2009 г.

Очаква се масово навлизане на широколентовия интернет достъп

Expert.bg - Международни
Очаква се масово навлизане на широколентовия интернет достъп



Очаква се масово навлизане на широколентовия достъп до интернет в близките 5 години, прогнозират от Interoute (Интеруут), най-голямата мрежа за пренос на глас и данни в Европа.
Само през първата половина на 2008 абонатите на широколентов достъп са нараснали с 26%. Според Business Monitor International през 2010 г. интернет потребителите в България ще достигнат 44,9 %, което е увеличение с 31%.
Разпространението на високоскоростен интернет в Европа продължава да расте и за една година от 18.2% е достигнало 21.7%, сочи доклад на Европейската комисия от ноември 2008 г. 75% от линиите в ЕС имат скорост на връзката от 2 мегабита/сек и в сравнение с повечето европейски държави, България се нарежда на едно от последните места по навлизане на широколентов достъп едва със 7,6%.
За сравнение този процент в западноевропейските страни се равнява на около 20%, а за региона на ЦИЕ - 10%. Наред с България, навлизането на широколентов достъп е най-слабо в Румъния, Турция и Гърция.
Според прогнозите на паневропейски телеком, доставящ телекомуникационни услуги на други оператори, използването на виртуални приложения и решения за сигурността, "разположени" в интернет ще позволи на компаниите да използват техники и подходи, които в други случаи не биха били рентабилни.
Все повече българи ще използват VoiP технология и през тази година. Тя е надеждна и висококачествена, а и определя по-нисък финансов разход.
Interoute планира да инвестира 6 милиона евро през следващите две години, обяви на среща с медиите днес новият регионален директор на телекома за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - Марк Грегъри.
Средствата ще бъдат насочени в четири основни направления - изграждане на нов център за данни в България през 2010 г., подобряване качеството на мрежовата инфраструктура на компанията, развитие и обучение на персонала и програма за завършващи студенти нa Interoute.
Въпреки настъпилата финансова криза в края на 2008 г., тя няма да засегне телекомуникационния сектор, така както сектора на недвижимите имоти и потребителското кредитиране, увери Марк Грегъри.
Оптичната мрежа на Interoute е с дължина на трасетата 56 000 км и обслужва над 9 000 клиенти от всяка индустрия - от финанси до търговия на дребно, включително всеки по-голям традиционен телеком в Европа, оператори в Северна Америка, Източна и Южна Азия, правителства, университети и маркетингови агенции.
Занапред компанията ще се съсредоточи върху запълване на този капацит, а не разширяване, като убеди все повече ИТ мениджъри да аутсорснат своята инфраструктура към телекома, обясни Грегъри.
Interoute е от две години на българския пазар. През 2006-та европейската компания закупи алтернативния телеком оператор TPN и навлезе у нас. От свето стъпване мрежата на Interoute е нараснала 5 пъти, като през 2007 международната мрежа на компанията вече се простира от Будапеща до София. Свързаността от София е тройно защитена с 3 връзки от по 10 гигабита. Годишните приходи на компанията се увеличават почти двойно за този период. От 3,8 милиона през 2006 г., до 5,3 милиона през 2007, а през 2008 достигат 6,5 милиона евро.
През тази година телеком оператора ще стартира 4 нови за българския пазар услуги: Онлайн разпространение и медия услуги, Евротранзит, Арена и Хостинг.
Наборът на услуги за онлайн разпространение и медия продукти са едни от най-ефективните на пазара. Те включват пренос на глас и данни в реално време или при поискване, предаване на живо на новинарски репортажи чрез интернет, излъчване на видео материали, географски информационни услуги, protect & sell online. Interoute Share е платформа за разпространение на преспапки, които съдържат различни по големина файлове. Тя улеснява изпращането и получаването на музикални и видео файлове, които са напълно защитени. Платформата предлага лесен за употреба интерфейс. Media Manager на Interoute дава възможност за излъчване на живо и смъкване на големи видео файлове. Interoute Express улеснява обмяната на големи файлове между компании и частни лица.
Услугата Евротранзит е специално създадена за оператори, които предоставят свързаност до различни дестинации в Европа. Нейни предимства са по-ниска цена от тази на стандартния пренос или на DIY пиъринга, усъвършенствано качество на мрежата, денонощна потребителска поддръжка, клиентска страница за статистика и онлайн трафик мениджмънт, пълна интернет свързаност с възможност за осигуряване на резервно копие на информацията.
Арена е онлайн услуга през подсигурения уеб портал на Ineroute, която позволява на потребителите да обменят свързаност с доставчици на интернет от цял свят, без необходимостта да използват външни посредници. Продуктът се базира на най-новата VoiP технология, и оперира посредством soft switching платформа. Arena ще предостави възможност за търговска дейност и взаимно свързване на услугите между оператори по целия свят. Чрез защитения уеб портал на Interoute потребителите може да станат част от един обществен домейн, като създават свои собствени към него.
Хостинг решенията на Interoute предоставят ефективно и сигурно съхранение на данни и системи. Всички услуги за клиентите се следят и поддържат от специално подбран екип 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Interoute предлагат обширно меню с опции за хостинг. За клиентите притежаващи VPN свързаност, центъра за данни е още един възел от тяхната мрежа. Компанията инвестира в екстензивна платформа за виртуален хостинг. Interoute притежава центрове за данни в 24 града из цяла Европа, които разчитат на пълна защита, резервно копие на информацията и 7 нива на сигурност. Интернет свързаността им достига от 1 до 1000 Mbps.

Няма коментари: