вторник, 20 януари 2009 г.

Задава се Диснимания

Новинар - 15 стр.
Задава се Диснимания



Две национални телевизии се сетиха по едно и също време, че децата обожават Дисни
Няма по-страхотни и взискателни зрители от децата. Когато не им харесва какво се случва на екрана, крещят: „Ти си тъп”, а когато им харесва, мълчат и чак след прожекцията разказват с часове какви са ги вършили героите.
Ако влезете в киносалон, потънал в тишина, тогава със сигурност филмът си заслужава, поне за хлапетата, за родителите им – не е задължително. На българските телевизии обаче им отне години, за да проумеят, че спечелиш ли децата за зрители – то е завинаги. Най-интересното е, че Би Ти Ви и БНТ1 се сетиха за това не само в един месец, но и в една и съща седмица. От този уикенд в 7 часа започва Дисни маратон – с Мики Маус и Доналд, но в отбора се включват и Мечо Пух, Кристофър Робин и Прасчо
Всичко това отпрашва почти до 11 часа в събота и неделя, което е не само добра, а сензационна новина за недоспалите родители. Освен това около 9 часа в надпреварата влизат и феите от „Клуб Уинкс” по ТВ7. Изведнъж децата се превърнаха в най-ухажваната аудитория рано сутрин и съвсем скоро те ще вдигнат доста рейтингите в тези глухи часови зони. Силата на детския интерес беше осъзната късно в сравнение с тази на сериалите, риалитата и токшоуто.
Отдавна „Сънчо” не е забавен за това поколение хлапета, които поддържат трансформация със „Звездните рейнджъри” и правят магии заедно с Хари Потър и феите от училище „Алфея”. Но въпреки модата има филмчета, които, без да му мислим, наричаме „класика”. Всичко, сътворено от империята на Уолт Дисни, е позлатено от прекалено много гледане. На DVD могат да се намерят само някои заглавия на компанията, защото стратегията им е „Пепеляшка”, „Спящата красавица” или „Цар Лъв” да бъдат преиздавани на всеки 10 години. Така всяко ново поколение се запознава веднъж с шедьоврите на Дисни и не ги забравя никога
Но от Дисни знаят, че децата остават фенове завинаги и са готови да плачат с дни, докато мама и татко не им купят поредната безсмислена шапка с рисунка на Мики Маус или Мечо Пух. Но инвестициите в детски забавления у нас не се считаха за много изгодни до тази година или по-точно до миналата седмица. Имаше и някои изключения. От година детският кабелен канал Jetix върви на български, спорадично GTV пуска филми, които следят главно тийнейджърите.
Но какво става с по-малките, които по правило се будят рано сутрин в събота и неделя и са сбъднатият ужас на всеки родител през уикенда? Съгласете се, че когато малкият терорист се събуди в 7 сутринта няма почти никакъв избор какво да гледа. Дори и предвидливо видеотеката му да е заредена добре. Няма ги всички епизоди на Мечо Пух, нито на Доналд и Мики Маус. Сега грижата да сте актуални на всяка цена отпада, защото Би Ти Ви пусна новите анимационни сериали на Дисни. Рубриката „Детски клуб Disney” започва в събота в 7,00 ч. сутринта с двойна порция от сериала „Приключенията на Мики и Доналд”
В главните роли са добре познатите Мики Маус и патокът Доналд, но децата ще се запознаят и с няколко нови анимационни герои. От 8,00 часа ще се излъчва и по един епизод от анимацията „Крякаща тайфа” с приключенията на патока Доналд и негови роднини.
Националната телевизия също не се предава. В далеч по-поносим час – след 9,30, пуска новите приключения на същата компания, но в неделя се намесва и Мечо Пух. Филмчето е „Моите приятели Тигъра и Мечо Пух”.
Отсега ви казвам, че уикендите стават по-щастливи както за хлапетата, така и за техните родители. Но защо толкова късно националните телевизионни канали трябваше да се сетят, че децата са перфектните зрители. Те няма да пропуснат нито един епизод, особено когато на екрана са любимците им от рисуваните книжки.
Историята на Мики Маус
Преди да се появи голяма компания за детски анимационни филми – Уолт Дисни. Това е само името на едно момче, което пристига през 1923 година в Калифорния с цял камион мечти. Съдбата пожелава повечето да се осъществяват и дори да се осребрят. Заедно с братята си основават студио за анимация и се започва. В началото Уолт рисува щастливия заек, който все още се появява в някои емблеми. После идва големият пробив – с рисуваната мишка, която първо се казва Мортимър.
Жената на Уолт Дисни – Лили, обаче много настоява, мишлето носи името Мики и се оказва права. Мики Маус става най-известният образ на Дисни. През 1928 година са показани първите филмчета с него и Мики Маус веднага се превръща в световна сензация. Предстои да се случи нещо, в което никой тогава не вярва. Рисуваната мишка печели "Оскар" през 1932 година. И започва манията – списания, комикси, книги, стикери, а накрая се построява и цял парк с атракциони – Дисниленд.

Няма коментари: