събота, 24 януари 2009 г.

Пускат безплатен вестник само с публикации от блогове

Класа - 11 стр.
Пускат безплатен вестник само с публикации от блогове



Новата компания The Printed Blog, базирана в Чикаго, ще издава едноименен вестник с материали от блогове и интернет публикации, пише "Ню Йорк таймс". Изданието ще съдържа местни реклами и ще се разпространява безплатно в големите градове. Първите версии на вестника ще се появят в Чикаго и Сан Франциско във вторник. Те ще започнат като седмичници, но идеята на издателя Джошуа Карп е да печата "Принтед блог" два пъти дневно. "Опитваме се да бъдем първият ежедневник, съставен изцяло от публикации на потребители, коментира Карп. - Има много техники, които работят онлайн и могат да се приложат във вестникарската индустрия", продължи той.
Местният бизнес рекламира повече
След като платените вестници губят читатели заради интернет, където потребителите получават същото съдържание, без да плащат, много безплатни издания са си запазили публиката. "Бизнесът с безплатните вестници все още е печеливш, каза Дейвид Коен, създател на Silicon Valley Community Newspapers - група от безплатни седмичници, която през 2005 г. бе продадена и в момента е собственост на MediaNews. - Има много читатели, които искат да преглеждат регионалните новини, а местният бизнес увеличава рекламирането по време на криза, защото трябва да привлече вниманието на хората", допълни той.
Различно съдържание във всеки квартал
Изданието "Принтед блог" ще публикува както материали от блогове, така и друго уебсъдържание - снимки, правени от потребители и коментари на читатели. Вестникът ще се печата на три или четири листа с големина 11/17 инча. Разположението на текстовете ще бъде както при блог, а не на вестникарски колони. Потребителите ще могат да се регистрират на сайта на компанията и да избират кои блогове искат да четат в изданията, а редакторите ще решават кои постове са подходящи за определения район или квартал. В град с размерите на Чикаго например може да има 50 отделни издания, разпределени в различните квартали.
По-малко разходи
Издателите на "Принтед блог" очакват да си спестяват много от разходите, които правят традиционните издания скъпи за производство. Компанията ще поставя принтерите си в домовете на дистрибуторите, за да избегне разходите за тираж. Рекламодателите ще могат да купуват място за реклама чрез сайта на изданието, така че няма да е необходимо и да се наема много персонал. Като публикува статии, написани от блогъри, които вече са натрупали рутина в коментирането на актуални теми, Джошуа Карп планира да спести и разходите за репортери. Досега 300 блогъри са дали разрешението си на "Принтед блог" да ги публикува срещу дял от рекламните приходи.
"Условията са изгодни и за двете страни", коментира Лорън Уотърс, главен редактор на голям чикагски блог, който ще бъде един от публикуваните. "Ако те могат да правят пари от нашия блог, не виждам защо да не го правим и ние", продължава тя.
Карп се надява да продава по 200 реклами на брой, като цените им ще варират от $5 до $25, а целта на "Принтед блог" е да се разпространява два пъти дневно и да достига до 2000 души. Очакваната печалба е от $750 до $1,500 на седмица. Към първия брой на изданието, което ще излезе другата седмица, до момента са проявили интерес 15 рекламодатели.

Няма коментари: