сряда, 21 януари 2009 г.

YouTube пусна функция за сваляне на видеофайлове

News.bg - Технологии
YouTube пусна функция за сваляне на видеофайлове



Промените в YouTube настъпват още с появата на новия президент на САЩ Барак Обама, който пусна своя YouTube канал - ChangeDotGov, съобщава IDG.BG.
Този канал предлага функция, която не е достъпна за останалите видеофайлове, съхранявани в YouTube - можете са си свалите видеоклипа.
Google започна експерименти с тази нова функция в края на миналата седмица и сега възможността за сваляне на видео ще се разпространи и върху много други YouTube канали.
В обръщението на Обама от миналата седмица линк „Click to download" бе разположен върху YouTube видеолентата и даваше възможност на потребителите да си свалят файла във висококачествен формат MPEG4.
Тази функция не е достъпна от основната страница на канала, а сега всички видеофайлове от ChangeDotGov позволяват на потребителите да се възползват от нея.
Файлът MPEG4 (по стандарта H.264) лесно може да бъде добавен в списъка с видеофайлове към iTunes или в iPod/iPhone.
Досега интернет потребителите ползваха различни инструменти за сваляне на видео от YouTube, но това изискваше отделен плейър за просвирването на файлове .flv - не много популярен мултимедиен формат.
Разбира се, след допълнителна работа по преобразуване можете да си пуснете видеото и през iPod или друг музикален/видео плейър.
Това обаче отнемаше време и не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани.
Не се знае доколко „отворена" ще бъде новата функционалност за сваляне на видео от YouTube.
Някои твърдят, че тази възможност ще бъде достъпна само за файлове, генерирани от потребителите.
От друга страна, ако възможността се разпространи върху цялото съдържание в YouTube, тя трябва да е неактивна по подразбиране - предимно за да се блокира свалянето на съдържание с авторски права, твърдят от ArsTechnica.
В крайна сметка потребителите ще решават дали искат да разрешат на посетителите да свалят тяхното съдържание.

Няма коментари: