понеделник, 23 март 2009 г.

Най-любимата марка в света - доларът

Класа - 19 стр.
Най-любимата марка в света - доларътКоя марка, според вас, е най-популярна в целия свят? Соса Cola, Mc Donalds, Google, Sony или Mercedes? He! Най-любимата и разпознаваема марка на земното кълбо е... американският долар. Именно националната валута на САЩ е най-разпространеният бренд, далеч пред всички останали търговски марки. Кой на планетата не е чувал за тези зелени знаци. Външният Вид на "американеца" е дело на парадоксално и случайно преплитане на дизайнерски елементи, история и езотерика, пише Интерфакс, позовавайки се на Вашингтон Профайл. Американският долар е известен оше с прозвището "гущера". Въпреки тази популярност на цвета е тайна и до днес защо точно е зелен. До 1929 г. в дизайна на долара са изпозлвани разни нюанси - монотонният зелен цвят се появява през 1929 г. Смята се, че зелените оцветители били достатъчно евтини, а зеленият цвят относително устойчив на външно въздействие. Към това трябва да се прибавят и психологическите мотиви, където зеленият цвят вдъхва доверие към парите и чувство на оптимизъм. Той също действа и успокояващо. През последните години доларовите банкноти придобиха и други окраски - оттенъци на жълто и розово.
Често се говори, че много от изобразените символи на банкнотите са от масонски произход. До известна степен подобни, твърдения са оправдани, защото не един от бащите - основатели на САЩ, е бил масон, а масонските ложи благополучно продължили и продължават да съществуват в САЩ и по света. Въпреки това с голяма част от тази символика се цели основно борба с фалшификатори.
Любопитни факти В историята на долара има много любопитни факти. Например през 1864 г. Конгресът приел закон, който постановявал, че на американската валута не може да се отпечата ликът на жив човек и това не било просто приумица на законодателя. Целта на решението е продиктувана от Спенсър Кларк, който бил тогавашният управител на Валутното бюро, което започнало с пускането на доларите (с тяхна помощ се финансира дори Гражданската война в САЩ). Той поместил своя лик на банкнота. Експериментът минал успешно, но името на Кларк било замесено в сексуален скандал. И за да предпазят честните американски пари от позора, а САЩ от присмехулни набези, Конгресът приема съответното решение.
За произхода на названието на "американеца" историята също мълчи. Открай време експерти спорят горещо за това откъде произтича името му и добре познатия ни днес символ $. Спорещите се обединяват в едно. И думата, и символът са съществували и преди появата на САЩ а версиите за това как са се появили и двете са много, но конкретна няма.
Традиционната версия за произхода на името е следната. Коренът на новия термин идва от талер и по-конкретно от йоахимталера, който обменяли в бохемския град Оахимщал. В английския език с талер са обозначавани не само йоахимталера, но и испанското песо и португалските реали. Тези пари свободно циркулирали в британската колония в Северна Америка, едно от ядрата на САЩ. Така че промяната на названието "талер" в "долар" остава като наследство от новородената държава.
Съществува и друга версия, че американците са заимствали названието на своите пари не директно от английския или немския
език, а от Скандинавия. В Швеция и Дания се използвали талери, които жителите наричали "далери" -точно такова е произношението на първия "американец". Но така или иначе САЩ са първата държава, която използва термина "долар" за обозначаване на национална парична единица. Това решение взел Конгресът през 1784 г., а първият книжен долар е отпечатан една година по-късно.
Колкото до симовла $, тук загадката е още по-голяма. Интересно е да се спомене, че историята на символа на британската лира, появила се много по-рано от американската валута, е далеч по-прозаична - той представлява видоизменена буква L, която е първата буква на латинската дума libra - фунт.
Според официалната версия за основа на знака $ е използвано испанското песо -Р, с добавка S, или се получава песо в множествено число. Двете вертикални черти в знака на долара се дължат на това, че в орбитата на песото попадали две колонии, символизиращи стълбовете на Гибралтар. Според други източници песото, което било равно на осем реала, често било обозначавано по следния начин - Р8.
Друга популярна версия твърди, че символът $ е производен на абревиатурата на Съединените ща-
ти (United States), представлявайки преплетени двете букви U и S, като долната част на U е изтрита, а двете вертикални черти са добавени към S. Сред многото изтории има и такава, която произтича от робската история на Щатите. Според това предположение $ представлява видоизменена буквата S, която е първа в английската дума за роб - slave. Робовладелците използвали знака $ в своите счетоводни тетрадки за обозначаване на конкретна сума, изчисляема в брой роби. Названието долар за национална валута не се използва единствено от американците. Доларът съществува и в други държави по света. Той се появил в британската колония Канада през 1857 г., отказала се от британските парична система. След краха на колониалната система останалите във владение на Великобритания колонии (в частност Британските Виржински острови) използвали американския долар, а на Кайма-новите острови започнали да печатат свои долари. През 1961 г. зелените пари били въведени и от Австралия, а през 1967 г. от Нова Зеландия, след три години това сторили и властите на Зимбабве. Долари се използват още във Фиджи, Соломоновите острови, Тувал, Науру и на други острови в Тихия океан. Така се наричат още националните валути на Намибия, Либерия, Гвиана, Суринам, Тайван, Сингапур, Бруней (като цяло от 32 държави по света). Долари емитират и Малайзия, както и Монголия. Салвадор, Еквадор, Микронезия, Маршаловите острови и др., отказали се от свои валути в полза на щатския долар.

Няма коментари: