вторник, 24 март 2009 г.

Докосваш масичката за кафе и тя ти казва какво пиеш

24 Часа - 23 стр.
Докосваш масичката за кафе и тя ти казва какво пиеш



Подгответе се за технологията тъчскрийн, в която всичко се управлява само от жестове на ръцете
Искате да разгледате последните снимки, които сте качили от цифровия си фотоапарат в лаптопа си? Или да ги прехвърлите, но без да използвате нарочни джаджи за това?
До една година на пазара ще се появи точно такъв компютър, чийто екран ще управлявате само с жестовете на ръцете си, ще увеличавате снимките до желания размер просто като раздвижите пръстите си.
Софтуерният гигант „Майкрософт" е разработил нов компютър, използващ изцяло технологията тъчекрийн. ГГ специалистите са следвали логиката, че само около 7 на сто от информацията, получена в процеса на комуникация, се възприема от мозъка чрез речта, а около 50% от възприятията ни се формират от сигналите, които получаваме от движенията на ръцете и езика на тялото. Всъщност само малка част от комуникацията се дължи на речта. Освен че обменяме информация чрез жестове с осталите хора, днес ни се предоставя и възможността да "комуникираме" с техниката отново чрез ръцете си. Новият компютър с формата на масичка за кафе е на път да промени света. Това изобретение все още е на фаза концептуално развитие, но до няколко месеца или година ще се появи на пазара. Поставя се началото на съвсем нова ера в компютърните технологии, които носят названието Surface computers. Този интерфейс е изключително подходящ при обработката и изпращането на снимки, при работа с карти и различни видове менюта. Мониторът се управлява напълно от действия на ръцете, които хората са свикнали да прилагат при работата си с хартия. Например можете да подреждате снимките си, да ги въртите във всички посоки и да променяте мащаба им до желаната от вас големина, както и да разглеждате файлове с видео-формат. Едно от основните неудобства при конвенционалните компютри е нуждата от множеството оплетени кабели и драйвъри, които хората са принудени да използват, за да свържат различни устройства към стационарните компютри и лаптопи. Surface няма никакви кабели или USB портове, както и клавиатура или мишка - няма нищо друго освен екран! При демонстрацията на проекта един от учените поставя дигитален фотоапарат върху повърхността на новия компютър. Достатъчен е само един допир до екрана, за да започне трансферът на снимки в паметта на компютъра, и освен това те следват всяко движение на пръстите. Едновременно с това можете да поставите мобилен телефон на повърхността и да прехвърлите желаните снимки на хенди-то, за да са винаги с вас. Предвидената засега цена за масовия потребител варира между 5000 и 10 000 долара. Тази гигантска крачка напред в света на техногиите ще наложи множество промени, които ще са в помощ на хората при всекидневните им дейности. Помислете какви възможности ни предоставя тази машина - можете да поръчате храна, а докато я чакате, да сърфирате в интернет или просто да играете на игри и след това да се храните на повърхността й. Междувременно можете да поставите чаша вино върху компютъра и след разпознаването на течността веднага да разгледате от какъв сорт грозде, къде и как е произведено. Подгответе се, защото това е само началото на серия продукти, използващи тази технологиявсичко да се подчинява на допир на човешката ръка.
***
Текст под снимка
Така изглежда новият компютър, който разработва „Майкрософт" (на снимката вляво). С едно докосване на ръцете подреждате снимките в желания от вас формат.

Няма коментари: