събота, 28 март 2009 г.

Красимир Гергов, председател на АРА: Би Ти Ви не се продава

Труд - 17 стр.
Красимир Гергов, председател на АРА: Би Ти Ви не се продава



- Г-н Гергов, усети ли се вече кризата в рекламния пазар у нас?
- Само за първите 3 месеца на годината пазарът е паднал с около 20%.
- Какво още очаквате да се случи?
- Кризата ще предизвика обединение на по-малките медии. Очаквам и рекламодателите също да се обединяват. Рекламните агенции пък трябва да бъдат по-креативни. Но в момент на криза обикновено се появяват най-добрите идеи в рекламния бизнес. Сега най-много страдат луксозните медии като списанията например. Намаляват и рекламите на по-скъпи и луксозни продукти като напитки, храни, екскурзии.
- Очаквате ли фалити на български медии?
- Да, предстоят фалити, продажби, сливания. В САЩ само в първите 6 месеца на кризата са фалирали около 120 всекидневника. Според мен у нас може би около една трета от всички радиа, телевизии и вестници ще бъдат погълнати или ще фалират. Ще оцелеят тези, които имат пари, имат сериозни рекламодатели и са национално ориентирани. Очаквам и нови родни инвеститори.
- Какво бихте препоръчали на медиите, за да запазят рекламодателите и приходите си?
- Медиите трябва да бъдат по-креативни. Както и да предлагат специални пакети за реклама и пиар на политическите партии преди изборите.
- Има ли изчисления с какъв процент са свити парите за реклама при големите компании?
- С 20% спрямо миналата година по същото време. Рекламодателите обаче пазят бюджетите си за реклама като резерв - евентуално за по-дълбока криза.
- Кои са най-предпочитаните медии за реклама?
- Големите.
- А какви личности се търсят, за да бъдат лица на компаниите и стоките им?
- В момент на криза трябва да се наблегне на рекламата на самите продукти. Защото хората действат не толкова емоционално, колкото рационално. Смятам, че рекламата трябва да наблегне на допълнителни екстри като продажба на три стоки на цената на две, задължителен подарък към всяка покупка.
- Вие сте консултант на Би Ти Ви. Какво стана с очакваната сделка за телевизията?
- В момента Би Ти Ви не се продава. Пазарът е доста стегнат и нови сделки на големи медии у нас засега няма да има. Имам информация, че се готвят продажби на малки телевизии, но тези сделки вероятно няма да станат достояние на обществото.

Няма коментари: