събота, 28 март 2009 г.

Time Warner купува дял om TB2

Експрес - 19 стр.
Time Warner купува дял om TB2



Американският медиен гигантите Warner Inc ще инвестира 241.5 млн. долара в медийната компания Central European Media Enterprises (СМЕ).
Инвестицията ще даде на Time Warner дял от приблизително 31% в СМЕ, която има присъствие в седем европейски държави, включително в България. През миналата година СМЕ обяви, че придобива 80% в два български телевизионни канала - ТВ2 и Ринг ТВ. Според споразумението създателят на СМЕ и неин председател с неизпълнителни функции Роналд Лаудер ще има правото да гласува от името на Time Warner за период от най-малко 4 г, с някои изключения. Time Warner ще има също и две места в борда на СМЕ. Очаква се сделката да бъде финализирана преди края на второто тримесечие. В отделна сделка филмовото студио на Time Warner - Warner Bros, e влязло в партньорство със СМЕ за създаването и оперирането на телевизионни канали, някои с марката Warner, в региона на действие на СМЕ. Каналите ще излъчват филми и телевизионни сериали, включително заглавия на Warner Bros.
"Въпреки че регионът изпитва влиянието на глобалната икономическа криза, вярваме, че СМЕ е в идеална позиция в дългосрочен план, тъй като Централна и Източна Европа се завръщат към значителен ръст и медий-ният сектор в тези държави продължава да се развива", казва изпълнителният директор на Time Warner Джефри Бюкс, цитиран от сайта Investor. bg. СМЕ има телевизионни станции в България, Хърватска (Nova TV), Чехия (TV Nova, Nova Cinema и NovaSport), Румъния (PRO TV, PRO TV International, Acasa, PRO Cinema, Sport. го и MTV Romania), Словакия (MarkHza), Словения (POP TV, Kanal А) и Украйна (Studio 1+1, Studio 1+1 International и Kino).

Няма коментари: