вторник, 14 април 2009 г.

Демократичните страни, които цензурират интернет

Класа - 24 стр.
Демократичните страни, които цензурират интернет

Антония КОЦЕВА

Зад загрижеността за чистотата на мрежата понякога се крият политически мотиви
Конфликтът между правото на човека да е информиран и контрола в интернет все повече се разраства. факт е, че в мрежата свободно се разпространяват материали с порнографско, некоректно религиозно или провокиращо агресия съдържание, както е и факт, че зад загрижеността за чистотата на мрежата понякога се крият политически мотиви, съобщава испанският сайт "Външна политика".
Каква е официалната причина?
Официално се цензурират детската порнография и тероризмът, но напоследък обсегът на действие се разширява.
Какво стои зад стената? През януари 2008 г. парламентът в Австралия започна обсъждане на закон, който позволява на интернет доставчиците да филтрират доставяното на потребителите съдържание. Целта е да бъдат блокирани по този начин страниците, които са включени в изготвения от австралийския Орган за комуникации и медии черен списък. Въпреки че този закон все още се обсъжда и не е приет, доставчиците са длъжни до юни 2009 г. да подготвят филтриращите системи за проби.
Властите и работещи по проекта експерти уверяват, че черният списък ще се бори със сайтовете, съдържащи детска порнография и тероризъм, но през март 2009 г. с помощта на антицензурната уебстраница Wikileaks в медиите изтече списък с 2935 сайта, които не са свързани с гореспоменатите явления. Като сайтове със забранено съдържание ще се смятат и онези, които включват хазартни игри онлайн, сатанизъм и евтаназия. По неизвестни причини в списъка са включени и някои безобидни частни фирми, като например кабинета на един зъболекар 6 Куинсленд. Публикуването на забранените сайтове намали значително обществената подкрепа на закона, а един от най-големите интернет доставчици в Австралия наскоро обяви, че няма да участва в пробите на филтриращите системи.
Каква е официалната причина?
Безплатен обмен на файлове.
Какво стои зад стената? френският парламент започна обсъждане и е много вероятно то да приключи 6 полза на приемането на най-строгия антипиратски закон в света.
В световен мащаб властите започнаха да следят потребителите, свалящи файлове, и да ги глобяват, но френският закон ще действа радикално - ще задължава интернет доставчиците да спират интернета на потребителите, които са засечени няколко пъ-
ти незаконно да свалят материали. За да контролира процеса, ще бъде създаден нов административен орган, които ще притежава необходимите юридически правомощия да приложи закона. Тази инициатива получи много силна подкрепа от водещите музикални и филмови компании, но и си спечели много врагове в лицето на кабелните оператори и организациите, защитаващи личната тайна. Закона подкрепи и президентът Никола Саркози, чиято съпруга Карла Бруни наскоро издаде албум.
Проблемът на този закон е, че според него ще бъде санкциониран всеки, чиято интернет връзка е използвана за записване на незаконен материал, но не предвижда случаи това да е станало без негово знание или позволение. Тази мярка ще принуди законово всички французи, които ползват интернет, да осигурят защита на безжичните си връзки.
Каква е официалната причина?
Политическият радикализъм и тероризмът.
Какво стои зад стената? Забраната за ползване на определени сайтове в Индия все още не е структурирана, но очевидно произволният характер на цензурата дразни правозащитните организации.
През 2003 г. е създаден Компютърен екип за извънредни ситуации (CERT-In), който да приложи националния режим за филтриране на интернет. Той е единственият орган, който може да блокира уебстраници. Проблемът е, че за включените в черния списък сайтове не се предвижда процедура за преразглеждане или обжалване. Организациите алармират, че освен сайтове с неприлични материали се санкционират и индуисти националисти и други радикални групи в социални мрежи като "Оркут". През 2003 г. хиляди индийци загубват достъпа до групите в Yahoo, защото органът не приема едно табло за съобщения на северноиндийска сепаратистка групичка, състояща се от 25 души.
Върховният съд обсъди и налагането на мярката да бъде затворен достъпът go Google Earth, защото бе разкрито, че терористите, които извършиха серията от атентати през ноември миналата година в Мумбай, са ползвали него при планирането на нападенията. Тази мярка не бе приета, но тревогите за сигурността и връзката им с интернет продължават.
Каква е официалната причина?
Рушене на имиджа на известни личности.
Какво стои зад стената? Аржентинската футболна легенда Диего Марадона освен заради своя оспорван гол през 1986 г., в който бил замесен "божият пръст", стана скандално известен и в един от най-категоричните актове на интернет цензурата в света.
В средата на 2007 г. Марадона и 70 други популярни личности започват колективен процес срещу Google u Yahoo c претенцията, че техните имена се използват в порнографски и клеветнически сайтове, без да е искано тяхното съгласие. Съдът уважи жалбата в полза на тъжителите, което доведе до парадокса, че на търсачките се търси отговорност за съдържанието на сайтобете. По този повод говорителят на аржентинския Google заяви пред en. Time, че това е все едно "да съдиш павилиона за написаното в продаваните от него вестници".
Търсачките обжалваха съдебното решение, но ако потърсите Марадона или някой от останалите ищци в аржентинската версия на Google или Yahoo, ще получите съобщение, че търсачката "е задължена временно да блокира всички или някои от резултатите, свързани с това търсене". Много аржентинци прозряха в съдебното решение конфликт на интереси, защото едно е Марадона да се опита да заличи клюките за славните си партита в миналото, а съвсем друго е, когато това правят други от ищците - няколко съдии, чиито решения са провокирали дискусии онлайн.
Каква е официалната причина?
Севернокорейската пропаганда.
Какво стои зад стената? Южна Корея е от страните с най-гъсто интернет покритие, защото около 90% от домакинствата са в мрежата. За сметка на това обаче корейският интернет е сред най-строго контролираните в света. Интернет доставчиците са длъжни сами да контролират съдържанието на доставяната информация и да не допускат материали, които вредят на децата и младежите. Затова те бяха принудени да блокират около 120 000 сайта, включени в официален черен списък. Сред цензурираните сайтове са не само порнографски и хазартни, но и такива, които симпатизират на Северна Корея или на обединението на двете страни.
Тези мерки са защитени от закона. За неспазване на антикомунистическия Закон за националната сигурност от 1948 г. южнокорейците могат да бъдат лишени от свобода до 7 г., като престъплението им е дефинирано като "антидържавна" дейност. През последните години към тези дейности, бе включено и онова, което се случва в интернет, като активистите комунисти биват задържани заради свалянето на марксистки материал.
***
Текст под снимка
Аржентинската футболна звезда Диего Марадона оглави група знаменитости, които се противопоставиха на "омаскаряването" в интернет, и акцията доведе до съдебно решение за цензура на търсачките Google u Yahoo!
***
Текст под снимка
В австралийския парламент започна обсъждане на закон за филтриране на сайтовете, защото властите са обезпокоени за качеството на информацията, достигаща до потребителя.

Няма коментари: