четвъртък, 17 април 2008 г.

54 % от обществото вярва на българските медии

Money.bg - България


При откриването на Петата национална конференция "Морал в българските медии", директорът на Института по философски изследвания към БАН Васил Проданов цитира данните от социологическо проучване в САЩ и Европа, според което българските медии се ползват с 54 процента доверие от страна на обществото, съобщи БНР.
8 процента от българите имат доверие към политиците.
Той сравни тези данни със статистиката в Европа, където 39 процента от хората се доверяват на журналистите и 14 процента - на политиците.
На базата на тези данни той коментира, че българските медии имат много по-голяма морална отговорност към обществото. Проданов смята, че медиите в последно време стават среда за клевети. Според него презумпцията, че човек е невинен до доказване на противното, вече не действа. Според него различните канали на информацията и влиянието на интернет понякога превръщат едно твърдение, което не е доказано, във факт, преди то да бъде потвърдено от съдебната система.
Пред форума говори и членът на СЕМ Маргарита Пешева, която представи въпроса за морала в медиите в контекста на цифровизацията. Тя заяви, че въвеждането на цифровата телевизия е официална политика на ЕС и на България, като член на съюза. Според нея цифровизацията е политически въпрос, по-малко технологичен и много повече социален и етичен. Тя посочи трудностите при този процес и отбеляза необходимостта от промяна на техниката и нуждата от разяснителна кампания сред зрителите.
16.04.2008
четвъртък, 17 април 2008 00:01:00

Няма коментари: