събота, 19 април 2008 г.

Всичко постарому



Всичко постарому

Капитал - 44 стр.

Рекламата в столицата няма да бъде регламентирана поне до средата на 2009 г., ега ти
Традициите не са това, което бяха, казваше една популярна реклама.
Не и по отношение на външната реклама в София, където нещата са си все така постарому. В столицата традицията повелява билбордовете да се поставят на общо основание. И най-вече всякакви опити за въвеждане на ред в рекламите из столицата да завършват безславно.
В края на миналата година кметът на София Бойко Борисов с помощта на пълното си мнозинство в Столичният общински съвет успя да прокара наредба, която да регламентира поставянето на рекламните съоръжения. Резултатът трябваше да бъде ясното дефиниране къде може и къде не може да се поставят билбордове, пана и т.н., както и колко трябва да получава общината за рекламната дейност, извършвана на нейна територия. След като в средата на март областният управител Тодор Модев от БСП реши да обжалва наредбата в нейната цялост, засега резултатът е само поредният нормативен акт на общината, представен на вниманието на Административен съд - София.
Според Модев общината няма право да определя "цена за право на рекламна дейност", а само за наем, ако рекламният елемент е поставен върху общинска собственост. От другата страна е кметската администрация, която твърди, че след като се използва градският ефир за търговски цели, трябва да има и съответната такса за това. Странното в случая е, че пряко засегнатата страна в лицето на Българската асоциация за външна реклама (БАВР) подкрепя общината в това отношение. "Цена за рекламна дейност трябва да се плаща", коментира нейният председател Георги Ненков. БАВР също е подала жалба, но оспорва отделни елементи, а не наредбата в цялост. От асоциацията са недоволни от идеята спирките на градския транспорт да се ползват със специален статут, както и от неясните регламенти при провеждането на конкурси.
Докато страните се разберат и съдът се произнесе обаче, въвеждането на ред във външната реклама на София остава доволно напред във времето, общината продължава да получава неясни суми за рекламната дейност на територията си, а незаконно поставените съоръжения могат да бъдат свалени само от ураганните ветрове, но не и от ясно дефинирани изисквания.
На парче
Първото заседание на съда е насрочено за 30 май. Според администрацията до окончателно решение няма да се стигне поне до края на годината. Процесът ще се проточи още повече, тъй като работата по изработване на схемите за разполагане на съоръженията е спряна. При приемането на наредбата бе решено те да бъдат изработени в шестмесечен срок, договорите с фирмите - да бъдат предоговорени, а незаконните елементи - премахнати.
От администрацията обаче обясниха, че в момента работата е напълно спряна и усилията могат да се окажат напразни, ако съдът обяви наредбата за нищожна. Такава беше и съдбата на предишния текст, който Върховният административен съд отмени през февруари 2007 г. Така продължава да действа старата практика, рекламните елементи да се поставят на парче и без особен контрол от страна на общината. В повечето случаи тя не е уведомявана къде и какво се разполага, коментираха от кметството. Дори и в случаите, когато елементите се поставят на сгради, които не са собственост на общината, те трябва да са съобразени с определени изисквания, тъй като става въпрос за градската среда, към която кметството има определени ангажименти.
Без пари
Другият основен проблем е, че общината продължава да получава неясни суми за рекламната дейност, която кипи на нейна територия. За тази година зам.-кметът по финансите Минко Герджиков беше заложил в бюджета за 2008 г. 15 млн. лв. приходи от реклама. Това обаче няма да се случи, тъй като със спирането на наредбата цените за наем остават същите като преди. А според повечето съветници те са изключително ниски и общината ги събира в малък обем. В момента, ако някой реши да опъне рекламно пано на фасадата на някой жилищен блок, дължи наем само на собствениците. Кметството се радва на приходи само ако съоръженията са на тротоара, например, или на друг общински имот.
Председателят на БАВР Георги Ненков обаче е на друго мнение по отношение на това какво се плаща към момента. По думите му се извършват плащания "и по двете тарифи, въпреки че наредбата е в съда. А целта ни е да се запазят нормалните бизнес отношения с общината".
От друга страна, по думите на общинския съветник Владимир Каролев самата наредба е много сложна за прилагане, а процедурите - тромави. Така дружествата на градския транспорт, които биха могли да получават допълнителни външни приходи от реклама, се оплакаха, че рекламирането по колите на "Автотранспорт" и "Електотранспорт" по новата наредба е възможно само с разрешение на кмета. Те обаче могат да бъдат спокойни и да продължат да действат по добре познатия стар метод, тъй като работеща наредба в скоро време не се задава.
събота, 19 април 2008 05:13:49

Няма коментари: