четвъртък, 17 април 2008 г.

Дал ли е тв бос подкуп, взел ли го е тв шеф?

24 Часа - 2 стр.

Невелин ГАНЧЕВ
Разследват 2 записа на заповед за 425 хил., които трябвало да бъдат дадени през 2004 г. на генералния директор на БНТ
Прокуратурата е почнала разследване срещу медийния бос Красимир Гергов по повод данни, че през 2004 г. е предложил подкуп на бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев, съобщи агенция Фокус вчера.
Това потвърди градският прокурор Николай Кокинов. Той обаче уточни, че
разследването се води срещу неизвестен извършител
и на Гергов не му е повдигано обвинение.
Всъщност новината за делото, макар и по-завоалирано, се е появила в медиите още във вторник, а вчера "Фокус" пусна подробна справка за движението на преписката.
Досъдебното производство е
било образувано по чл. 302 и 304 от Наказателния кодекс и е свързано със сигнал, че бизнесменът е предложил рушвет на бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев.
Сигналът е отпреди близо 2 г. Тогава Софийската градска прокуратура започнала проверка, която приключила миналия октомври с отказ да се образува досъдебно производство.
Мотивът на градските обвинители е бил, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление. На 13 ноември 2007 г. материалите са били изпратени на Софийската апелативна прокуратура (САЛ) за служебна проверка, съобщава Фокус.
Месец по-късно тя отменя постановлението, с което е отказано разследване, тъй като според по-висшите обвинители то е необосновано. САЛ възлага допълнителна проверка. На 3 април СГП образува досъдебното производство. Вчера следобед наблюдаващият делото прокурор Милена Беремска обясни, че е заета и не може да отдели време за журналисти. Разследването
ще се занимава с два записа на заповед,
за които съобщи в. "Дума" през лятото на 2006 г. Според тях бизнесменът се задължава да плати на Гоцев общо 425 хил. лева.
Твърдеше се, че парите били предложени на генералния директор на БНТ, за да не подпише договор с руската компания "Видео интернешънъл" за продажба на рекламното време на държавната медия.
Договорът бе подписан от Гоцев на 28 януари 2004 г., но не бе одобрен и подкрепен от членовете на УС на БНТ. Заради него шефът на държавната телевизия бе уволнен от СЕМ през март 2004 г. По-късно
руската компания предяви иск срещу БНТ и поиска
обезщетение от 1 млн. лв.
за нарушаване на договора. Софийският градски съд го отхвърли и не е известно публично как е завършил спорът между БНТ и "Видео интернешънъл".
Още когато гръмна скандалът с рекламното време на БНТ, районната прокуратура започна проверка, но не е ясно как е приключила тя.
По повод скандала със записи-
те на заповед Кеворк Кеворкян писа писмо до главния прокурор Борис Велчев. Журналистът показа документи и в ефира на Нова тв.
Кой кой е. Красимир Гергов е сред най-често споменаваните имена, когато се говори за реклама и медии.
Той създава първата агенция за пълно рекламно обслужване - "Крес". Председател на управителния съвет на Асоциацията на рекламните агенции в България от 1996 г.
От 2001 г. е председател на Управителния съвет на Българска голф асоциация. От началото на 2007 г. е председател на търговско-рекламния отдел и член на Управителния съвет на ПФК ЦСКА (София).
Консултант на Болкан Нюз Корпорейшън - фирмата, собственик на bTV, GTV, FoxLife u други. Завършил е ВИФ и журналистика. Преди месеци, когато тръгна новата телевизия ТВ 2, Гергов се представи като неин медиен консултант.
Кирил Гоцев е инженер, бивш генерален директор на БНТ (2001-2004), в момента е програмен директор на Балкан Българска телевизия.
четвъртък, 17 април 2008 04:32:54

Няма коментари: