събота, 19 април 2008 г.

Глобулна промяна


Глобулна промяна

Капитал - 45 стр.

Ogilvy поема пълното рекламно обслужване на Cosmote в региона
Най-доброто тепърва предстои. Това е основното послание на мобилния оператор Globul, част от променената преди две години корпоративна идентичност на компанията
И това най-вероятно е вярно, но не и за Ashley&Holmes - гръцката международна агенция, която обслужваше цялата мрежа на Cosmote на Балканите. В България агенцията започна работа за Globul през 2004 г., когато превърна тогавашната агенция на оператора - "Фреш клуб адвъртайзинг", в основа за създаването на българския си офис. Но шокът за Ashley&Holmes - Гърция, е многократно по-голям - компанията обслужва Cosmote от деня на нейното създаване през 1997 г. (Cosmote е част от гръцкия телекомуникационен гигант OTE).
След повече от 10 години съвместна работа обаче OTE организира конкурс за избор на обслужваща агенция (на рекламен език - пич, от английското pitch) на мобилния оператор и веригата магазини Germanos (също част от OTE) и покани пет агенции. От тях на поканата са се отзовали три, но накрая победители са били гръцкият офис на Ogilvy. Тя ще обслужва Cosmote и Germanos в Гърция, Румъния, България, Албания и Македония (досега страната бе единствената, в която Ashley&Holmes не работеха за компанията, там мобилният оператор бе обслужван от местния офис на New Moment New Ideas). Рекламните послания на веригата магазини Germanos досега бяха създавани от DDB Sofia.
Третият губещ от промяната е медиа агенцията Sun Media, част от групата рекламни компании около MAG Advertising на бизнесмена Красен Кралев. Sun Media обслужваше и Globul, и Germanos.
От Globul само потвърдиха смяната, но отказаха да съобщят подробности, тъй като "все още е рано да коментираме бъдещата ни съвместна работа". Компанията е един от най-големите рекламодатели в страната, с 3.8 млн. лева бюджет за пресреклама (според TNS/TV Plan) и 15.9 млн. лева инвестиции в тв реклама (според "Маркет ЛИНКС") за 2007 г.
Управляващият директор на Ogilvy Sofia Екатерина Попова-Тупарева обясни, че практически работата им за Globul и Germanos ще започне през май, като подписаният договор е за две години с опция да бъде продължен още две. Той обхваща създаването на криейтив и медиа планирането и купуване за двете компании. "В различните страни ще се включат и PR, и btl (немедийните активности, под чертата - бел. ред.) в зависимост от готовността на агенциите", обясни Попова-Тупарева. Очаква се първата имиджова кампания, с която Ogilvy - Гърция, са спечелили конкурса, да стартира и тук, а българският офис очаква да получи три брифа (задания от клиента, на рекламен език). Попова-Тупарева обясни, че пропорцията между локално създавани кампании и регионални активности ще бъде приблизително 80 към 20. Тя очаква екипът на агенцията да се увеличи с около 25 души заради новия клиент, с което общият брой служители да наброява 110 души. На въпроса как ще се справят с недостига на хора тя казва: "Знаете ли вица: Вървят по Витошка 3 самураи. Хората ги питат: Кои сте вие? Седемте самураи, отговарят самураите. Е как седем, като сте само трима?! Ми като няма хора... отговарят самураите." Попова-Тупарева признава, че това е сериозен проблем за всички агенции "и може да се превърне в пречка за развитието на пазара. Но ние имаме дългосрочна стратегия за излизане от ситуацията".
събота, 19 април 2008 05:14:37

Няма коментари: