сряда, 7 май 2008 г.

Хилари Клинтън и Барак Обама си обещаха взаимна подкрепа


Хилари Клинтън и Барак Обама си обещаха взаимна подкрепа


дата : 7 май 2008 г. 10:40 ч.


Акцент върху единството на Демократическата партия и необходимостта от промяна в стила на управление във Вашингтон постави Барак Обама в победната си реч, след като спечели Северна Каролина с 56% срещу своя опонент в надпреварата за номинацията за кандидат на Демократическата партия за президент - Хилари Клинтън.
"Някои казваха, че Северна Каролина ще бъде знак за промяна на играта, но единствената игра, която има нужда от промяна след тези избори е тази във Вашингтон", заяви Барак Обама.
В своето обръщение към привържениците си илинойският сенатор поздрави сенатор Клинтън за победата й в Индиана с 52%, където също на първични избори вчера се решаваше номинацията на демократите за президентските избори през ноември. В стремежа си да даде пример за цивилизован начин на водене на кампания, Барак Обама нарече бившата първа дама "великолепен кандидат" и каза, че нейните високи качества са причината за безпрецедентно дългата кампания.
Сенатор Обама постави ударение и върху необходимостта, независимо от изхода от първичните избори, Демократическата партия да се яви единна през ноември, за да не се допусне "Джон Маккейн да спечели третия мандат на Джордж Буш". Доверявайки се на социологическите проучвания, според които в момента икономиката е проблем номер едно за американците, сенаторът от Илинойс отдели значително място в речта си на необходимостта от радикално подобряване на социалното положение на средната класа.
Той обвини финансистите от Уол Стрийт и администрацията в Белия дом, че са скъсали връзката с нуждите на американците и акцентира върху основните икономически приоритети на своята платформа, очевидно с цел да възстанови доверието на белите избиратели със средни и ниски доходи, които традиционно подкрепят Хилари Клинтън. Обвиняван от опонентите си в липса на достатъчно патриотизъм, Барак Обама използва случая, за да постави ударението върху визията си за бъдещето на Америка и възстановяването на американските идеали.
"Това не са либерални или консервативни ценности, това са американски ценности", заяви той и допълни, че постигането им трябва да стане обща цел и приоритет, за да се възвърне вярата в американската мечта.
"Ние може да не изглеждаме еднакво или да идваме от различни места, но искаме да се движим в една посока", заключи той. От своя страна бившата първа дама даде ясно да се разбере, че ще продължи надпреварата за номинацията и ще се отправи на "пълна скорост към Белия дом". Тя акцентира в речта си в Индианаполис върху работническите си корени и върху вярата си в американския народ.
"Аз ви виждам и аз ви чувам", заяви нюйоркският сенатор на подръжниците си и изтъкна още веднъж загрижеността си за икономическите им проблеми.
"Аз мисля, че защитавайки работническата класа, защитавам едновременно американската мечта и демократическата партия", каза сенатор Клинтън и също подчерта, че независимо от резултата от надпреварата между нея и сенатор Обама, тя ще се бори за победата над републиканците. В заключение бившата първа дама благодари за усилията на дъщеря си Челси и Бил Клинтън.
"Знам колко хора се радват, че имат възможността да видят съпруга ми отново", каза тя на почти просълзения бивш президент. На първичните избори, които се състояха вчера в Северна Каролина и Индиана, двамата кандидати затвърдиха позициите си сред традиционните категории избиратели, които гласуват за тях.
Барак Обама спечели 92% от вота на афроамериканците, беше подкрепен от значителен процент от младите и от онези, които гласуват за първи път, както и от избирателите с висше образование. Хилари Клинтън, от друга страна, спечели гласовете на две трети от белите американци, най-вече на хората с ниски и средни доходи, католиците, жените и възрастовата група над 60 години.
Вчерашният етап от надпреварата за демократическата номинация за президент бе важен не само с броя на спечелените гласове и избрани делегати, но и с възможната промяна в позицията на суперделегатите. Партийните лидери, които ще имат решаващо значение за определянето на кандидата на демократите на конференцията през август, следят отблизо двамата кандидати, за да преценят способностите на всеки от тях да победи Джон Маккейн.
Особено важно за тях беше през тази вечер да видят в каква степен скандалът с пастор Райт е повлиял на поведението на електората спрямо Барак Обама. Макар че половината от регистрираните избиратели и в двата щата да смятаха, че историята с бившия пастор на Обама, Джеремая Райт е важен фактор при определяне на техните решения, очевидно те са вложили различно значение в това твърдение.
Ако за едни този отговор означава, че скандалът накърнява образа на илинойския сенатор, то за други важното е, че той успя да се дистанцира от пастор Райт. Важна точка в полза на Барак Обама бе и фактът, че две трети от избирателите, които поставят икономиката на първо място сред проблемите, които ще решат общите избори през ноември, са негови подръжници. В подкрепа на "избираемостта" на Обама може да се окаже и фактът, че 11% от гласоподавателите в Индиана, където първичните избори са отворени и за двете партии, бяха републиканци.
Анализатори предположиха, че тази немалка група всъщност е отговорила на призивите на много консерватори да подкрепят бившата първа дама, защото тя ще бъде по-лесен противник за Джон Маккейн през есента и това всъщност е "фалшив" вот за нея, който не говори в полза на избираемостта й на общите избори. БТА

Няма коментари: