вторник, 6 май 2008 г.

Георги Кузмов: За първи път правим медиен конгрес

Монитор - 26 стр.
Георги Кузмов: За първи път правим медиен конгрес

Петя БАХАРОВА
- Г-н Кузмов, за разлика от миналата година тази отново се заемате с организацията на медийния фест в Албена, известен като Mediamixx '08. Кое ви накара да се върнете в центъра на събитията?
- Генерално не съм се отказвал от фестивала. Но смятам, че събитието има нужда от нови хора и решения. Все пак от 15 години се занимавам с него, от 3-4 опитвам различни варианти, търся ново лице. Тази година настина ще бъда по-активен и с основни изпълнителски функции, докато миналата повече стоях отстрани и съветвах.
- С какво е по различен Mediamixx '08 от досегашните издания?
- С това, че за първи път в рамките на събитията правим медиен конгрес. Звучи доста сериозно и амбициозно за иначе по-фриволния характер на Mediamixx. Правим го в отговор на критиките, че твърде малко е деловата работа, макар че в досегашните издания имаше доста семинари. Лично аз смятам, че именно в непринудена атмосфера се решават много бизнес задачи.
- Какво по-конкретно ще се случва на този първи медиен конгрес?
- Всички медии, които са представени на него, ще имат панел. Ще има модератори по всяка тема, както и спикъри.
При вестниците например, темата е "Новите дрехи на пресата и списанията". Както подсказва заглавието, панелът ще е свързан с новите медии, оформлението, дизайна им.
При новите медии ще говорим за интернет и телевизия в джоба. А при радиата - за бума в продажбата на радиостанции. Там темата е "1 евро за слушател". Очакваме около рекламния панел да има голям интерес и то най-вече за продажбата на реклама в интерент. По този повод сме поканили един от вицепрезидентите на "Гугъл".
- Всяко от изданията на медийния фест в Албена досега е съпътствано с критики и недоволни от журито участници. Какво ще е оценяването тази година?
- Както винаги, ще има жури от 30 души. Те ще са разпределени по 5 души в общо шестте фестивала. Четирима са чужденци и един българин. Тази година има много ясни и строго определени правила, които могат да се прочетат в регламентите. Знае се какво се търси, какво се оценява и колко точки могат да се получат.
- Има ли вече заявени участия във фестивала?
Има, но както и досега, всичко се случва в последния момент. Още повече, че имаше и много дълги празници и ще се наложи да удължим срока за акредитации. Има заявени доста телевизии, сред които новите ТВ2 и Re:tv, Диема…
- В каква посока виждате бъдещето на Mediamixx?
Нещата в медийния сектор се развиват много бързо. Променят се центровете на фестивалите в цял свят. Трябва да си дадем сметка, че големите американски и английски телевизии не се интересуват да получават награди от нашия регион. Не трябва да се притесняваме, че фестът ще е регионален.
Пазарът също се променя генерално. Една годишна среща обаче винаги е добре дошла за медиите. Формулата тепърва ще се налучква. Но определено Mediamixx ще го има.КОНКУРСНА ПРОГРАМА През 2008 година представянето на конкурсната програма на Mediamixx ще бъде реализирано по нов, интерактивен начин. Всички програми и медийни продукти, които участват в конкурса за наградата "Златен чадър", ще бъдат публикувани в интернет сайта на фестивала www.mediamixx.info .
Участниците ще представят с 5 до 10-минутна презентация своите медийни продукти пред аудиторията на фестивала и съответните журита.
5-членно жури, поканено за всяка една от категориите, ще оценява професионализма на медийните продукти.
Фестивалните категории са 6, те имат по няколко подсекции, за да обхванат многообразието на медийната сфера.
Забавни програми за телевизия и 3G Формат
ТВ новини и документални филми
Радио програми
Уеб сайтове
Печатни медии
Креативни медийни решения
Във всяка от шестте категории ще бъде излъчен нов приз - Награда на публиката. Зрителите ще имат възможност да разгледат продуктите, участващи в конкурса, и да гласуват за своите фаворити. Периодът за гласуване на публиката е от 19 май до 4 юни.
вторник, 6 май 2008 01:37:32

Няма коментари: