вторник, 6 май 2008 г.

Празнуваме Гергьовден - Ден на храбростта


дата : 6 май 2008 г. 9:18 ч.
Празникът произлиза от легендата за Свети Георги, в която той се преборва със страшна ламя, заплашваща жителите на плахо градчеДнес е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.

Празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

До голяма степен този празник произлиза от легендата за Свети Георги, в която той се преборва със страшна ламя, заплашваща жителите на плахо градче.

В замяна на собствения си живот гражданите давали своите деца на чудовището. Когато дошъл редът на царската дъщеря, обратът дошъл с появата на Свети Георги и неговата победа над злото същество.

Свети Георги Победоносец (275-281 - 23 април 303) е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква.

Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.

Гергьовден е един от най-големите пролетни празници, съвпадащ с разцвета на природата. Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден и зимен - от Димитровден до Гергьовден.

Няма коментари: