понеделник, 5 май 2008 г.

Акциите на Yahoo се сринаха след провала на сделката с Microsoft


дата : 5 май 2008 г. 18:57 ч.
Microsoft се отдръпна от сделката, след като разбра, че от Yahoo няма да приемат цената от 33 долара на акция (общо 47,5 млрд. долара). Снимка: ЕРА/БГНЕС
Фондовият пазар посрещна изключително отрицателно в понеделник (5 май) новината за оттеглената в събота оферта на Microsoft за покупката на Yahoo, като акциите на Интернет портала загубиха 17% от стойността си още на сутрешната търговия на международните борси, става ясно от съобщение на "Асошиейтед прес".

Microsoft се отдръпна от сделката, след като разбра, че Джери Янг и останалите директори на Yahoo няма да приемат цената от 33 долара на акция (общо 47,5 млрд. долара). Собствениците на търсачката се надяваха да измъкнат поне 37 долара на акция, което според тях би отговаряло на истинската стойност на компанията им.

Сега анализаторите очакват, че стойността на ценните книжа на Yahoo ще се срине още, а сривът ще помете 50-те процента покачване, което бе постигнато след първоначалното обявяване на предложението на Microsoft на 31 януари. В крайна сметка пазарната стойност на портала ще падне на около 30 млрд. долара, което ще го остави в доста неизгодна позиция спрямо основния му конкурент Google.

При първите търговски сесии на борсата в понеделник сутрин, акциите на Yahoo слязоха със 17,2% до 23,73 долара - доста под нивото от 28,67 долара при затварянето на пазара в петък (2 май), когато инвеститорите все още се надяваха на положителен изход от сагата с Microsoft.

Междувременно акциите на софтуерния гигант спечелиха 2,3% и се покачиха до 29,30 долара, което бе глътка въздух за неговите собственици. Акциите на Microsoft спаднаха с цели 10% от 31 януари насам, в очакване на провала на "брака" с Yahoo, който още повече укрепи Google на първото място в Интернет.

На 5 май ценните книги на Google също увеличиха цената си, с 2,3%, до 594,35 долара. Така Google не само може да остане доволен от провала на сливането, замислено от Microsoft, на което се противопоставяше с всички сили, но и да направи дъглосрочно рекламното си сътрудничество с Yahoo. Последното вече бе изпробвано успешно, а сега е почти сигурно, че ще се задълбочи, независимо че антимонополните органи в САЩ вече се приготвят да разпънат на кръст това сътрудничество.

Джери Янг, един от основателите и главен изпълнителен директор на Yahoo Inc, компания създадена преди 14 години в Силиконовата долина, така и не отстъпи от позицията си, че Microsoft не предлага достатъчно за неговото "отроче".

Сега Янг ще има не повече от месец-два да убеди и Уолстрийт, че парирането на офертата на Microsoft е било умeстна стъпка. Ако не успее, казват анализатори, за никого няма да е изненада ако той изгуби поста си или дори бъде принуден от акционерите да приеме вече доста по-ниска цена, пак от Microsoft, ако софтуерната компания отново "почука на вратата му".

Няма коментари: