сряда, 21 май 2008 г.

По-малко от 0,1% от рекламите в Европа пораждат оплаквания

БИГ БГ - Новините
По-малко от 0,1% от рекламите в Европа пораждат оплаквания

По-малко от 0,1% от рекламите в Европа водят до подаване на оплакване, сочат данните на Европейския алианс за рекламни стандарти (EASA). В около 20% от случаите се стига до решение, което подкрепя исканията на жалбоподателя, каза на среща с медиите днес Оливър Грей, генерален директор на EASA.
Годишно в Европа организациите за саморегулация на рекламата обработват около 50 хил. оплаквания. Времето за вземане на решение се определя от природата на оплакването, броят оплаквания за конкретната реклама и други и обикновено отнема от 6 до 8 седмици.
Броят на оплакванията в различните държави зависи от рекламния пазар, от това доколко потребителите са запознати с правата си, както и от склонността им да се оплакват, коментира Грей. По думите му миналата година във Великобритания е имало 24 хил. оплаквания, в Белгия – 3 хил., а в Словения – 100.
В Румъния през 2007 г. са били подадени 33 оплаквания, добави Флорентин Скарлат, мениджър комуникации за Централна и Южна Европа на Unilever. Скарлат работи за развитието на функционираща саморегулация в рекламата в северната ни съседка вече 10 години. По думите му сега стават явни ползите от подобна инициатива, като например възможността да се реагира бързо срещу реклама, която не се съобразява с кодекса за рекламни практики.
Общоевропейски кодекс за рекламни практики не съществува. Кодексите се изготвят се национално ниво, като всички се базират върху Международния кодекс за рекламни практики на Международната търговска камара (ICC), публикуван за първи път през 1937 г., поясниха от EASA.
В България кодекс предстои да бъде изготвен. Това е и една от главните цели на Обществения Съвет по Саморегулация (ОСС), които днес провеждат Общо събрание. На събранието трябва да бъдат и избрани нови управителни органи, както и да се разгледа необходимостта от промени в устава.
ОСС е нестопанска организация в обществен интерес, основана през 2001 г. В нея могат за членуват всички участници в комуникационния процес - рекламодатели, комуникационни агенции и медии. Членове на ОСС към момента са Unilever, Kraft, Diageo, SBS broadcasting, Diema/ MM television, Publicis, TBWA, IAA, Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, Център за развитие на медиите, SIA Advertising и други.
България е сред последните страни в Европа, които се присъединяват към EASA, каза Грей. Според него моментът е подходящ, защото икономиката на страната узрява, целият рекламен сектор нараства, държавата има опит с транспонирането на европейски директиви, а евродирективата „Телевизия без граници“ изисква от страните членки да поощряват саморегулацията.
„Надяваме се да покрием не само традиционните медии, но и интерактивните, където е бъдещето на сектора“, добави Грей.
21.05.2008
четвъртък, 22 май 2008 00:01:00

Няма коментари: