вторник, 20 май 2008 г.

Google се готви да отвърне на удара на Microsoft


Google се готви да отвърне на удара на Microsoft


дата : 20 май 2008 г. 9:30 ч.


Шефовете на Google проведоха среща във Великобритания късно вечерта на 19 май, за да обсъдят ответни мерки на новината за подновените преговори между Microsoft и Yahoo, съобщава БиБиСи.
Главният изпълнителен директор на Google, Ерик Шмид, и създателите на портала Лари Пейдж и Сергей Брин присъстваха на срещата, която се проведе в град Хертофрдшир. Преди дискусията те казаха пред журналисти, че тъкмо са узнали за новите намерения на Microsoft и трябва да обмислят как да реагират.
Microsoft обяви на 18 май, че обмисля нова сделка с Yahoo, която не предвижда пълно изкупуване на интернет компанията. Според агенция Ройтерс, евентуалната сделка ще включва покупката на търсачката на Yahoo и придобиване на миноритарен дял в цялата компания.
Помолен да коментира информацията, Шмид казал, че е твърде рано да заема каквато и да е позиция и че заедно с Пейдж и Брин ще обсъдят бъдещите си планове. И тримата настояват, че няма причина да се притесняват за доминиращото положение на Google на пазара на онлайн реклама, което е и основната причина Microsoft да поиска придобиването на Yahoo.
"Google се справя много добре в тази съвсем малка част от една много по-голяма индустрия", смята Шмид.
Сергей Брин каза, че Google е с такава силна позиция, защото предоставя по-добър продукт, за разлика от други компании, които използват тактиката на "здравата ръка" и така си навличат гнева на антимонополните власти.
В опитите си да се противопостави на изкупуване от страна на Microsoft, през последните седмици Yahoo прибягна дори до сътрудничество с Google. Фирмите проведоха двуседмични тестове, завършили успешно, за да установят дали могат да набират съвместно реклама за своите търсачки. По думите на Брин, сътрудничеството е било много ползотворно.
Запитан дали би наел на работа сегашния изпълнителен директор на Yahoo, Джери Янг, ако последният изгуби работата си след експанзията на Microsoft, Брин казал: "Джери е много талантлив и ако иска да работи за Google ще се радваме да го имаме при нас". Съоснователят на Google обаче не вярва, че ще се стигне дотам.
По повод на отправените в последно време критики към Google относно тайната на информацията и опазването на личните данни на потребителите, шефовете на компанията са изразили мнението, че не търсачките, а т.нар. социални мрежи (където хората обменят информация помежду си) са причина за загриженост.
"Социалните мрежи са големият проблем", казва Лари Пейдж и обяснява, че що се отнася до данните, показвани през търсачките, почти няма доказателства чрез тях да са нанесени някакви щети.

Няма коментари: