събота, 24 май 2008 г.

Yahoo директор подаде оставка, отлагат общото събрание с месец

Expert.bg - Международни
Yahoo директор подаде оставка, отлагат общото събрание с месец

Дългогодишният член на борда на директорите на Yahoo, Ед Козел, подаде оставка на 22 май, посочвайки лични причини, а компанията реши да отложи планираното за 3 юли общо събрание на акционерите, съобщава "Форбс".
Уеб сайтът на изданието се позовава на два документа, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Единият е за оставката на Козел, а другият за отлагането на събранието от 3 юли за края на същия месец.
Напускането на Козел оставя калифорнийската компания с девет члена на управителния съвет, всеки от които ще се бори за преизбиране на годишното общо събрание на акционерите. Бордът обаче е изправен пред истински бунт от страна на някои инвеститори, заради провала на сделката с Microsoft за близо 50 млрд. долара.
От Yahoo не посочват никаква причина за отлагане на най-висшия форум на дружеството, но стъпката се възприема като даване на "глътка въздух" на директорите, които ще трябва да се борят с могъщия финансист Карл Айкан. Наскоро Айкан обвини членовете на сегашния борд на Yahoo, че са опропастили продажбата на портала на Microsoft и обяви, че ако посочени от него хора бъдат избрани в управата, те ще подновят и доведат до успешен край сделката.
Предложените от Айкан кандидатури включват освен него още девет известни юристи и предприемачи, сред които и милиардера Марк Кюбан и бившия главен изпълнителен директор на Viacom, Франк Бьонди.
Агенция "Блумбърг" коментира, че Джери Янг, сегашният изпълнителен директор и един от основателите на Yahoo, е поставен под невероятен натиск да докаже пред акционерите, че е постъпил правилно, като е отклонил офертата на Microsoft. Голяма част от инвеститорите обаче са убедени, ча ако сделката се бе състояла, тя щеше да създаде успешен конкурент на доминиращия пазара на онлайн реклама Google.
23.05.2008
събота, 24 май 2008 00:01:00

Няма коментари: