събота, 24 май 2008 г.

Какво продава сексът

Поглед - 17 стр.
Какво продава сексът

Рекламата използва сексуалния нагон като инструмент за събуждане на интерес към определен продукт. Голотата в рекламата вече е необходим атрибут в убеждаването на публиката.
Еротиката е един от най-ефективните инструменти в комуникацията за повишаване познаваемостта на марката и продажбите, но и един от най-опасните за рекламодателите. Рекламите използват апелите за секса все по-активно. Една от причините е, че постмодерните култури са достатъчно толерантни към сексуалните практики и към начините, по които се отразяват в журналистическите и в маркетинговите комуникации.
Падането на сексуалните табута и широкото използване на елементи на насилие и секс в рекламата, киното и телевизията се превърна в червена лампичка за рекламистите, които трябва да боравят внимателно и интелигентно с тази тематика. А това прави заиграването с публиката и купувачите още-вълнуващо. Всеки рекламист трябва да знае, че сексът продава, когато е поднесен с вкус. Но не при всички продукти. Сексът е добро оръжие за алкохол, но няма как да бъде използван в рекламирането на детски играчки, храни или обувки. Там сексът започва да изглежда вулгарно, елементарно и тъпо.
Съвсем друго е обаче, когато се рекламира алкохол например. Ако приемем, че алкохолът е вид порок, какво по-естествено от това да бъде съчетан с друг порок като секса да речем.
Въпреки че е твърде силно сексът да бъде наречен порок, защото нито аз, нито колегите ми в рекламата акцентираме Върху неморалната му страна. Все пак в рекламите си ние не пропагандираме изневерите, бруталния секс или педофилията. Сексът дава възможност за визуализация на последствията от консумацията на алкохол. За младите хора добре прекараната вечер винаги се разбива по сценария: качествено питие, последвано от красива жена в леглото. И, образно казано, наистина е по-добре вечерта да завърши със секс, отколкото с кавги.Имаше навремето един виц за Иванчо u Mapuuka. Двамата са се скътали в стаята, изведнъж връхлита бащата на Марийка, вижда, че правят секс, и облекчено въздъхва: „Помислих, че пушите". Таргетът на рекламите за алкохол са от 18- до 25-26-годишните. Необвързаните млади хора. Не сме тръгнали да разваляме браковете. В този смисъл смятам, че е по-добре да правят секс, отколкото да се дрогират. Джон Ленън пък призоваваше: „Правете любов, а не война!". Не е наша работа да коментираме начина на живот на младите. Дали е хубав или лош, не е важно, той е такъв е в момента и ние можем само да го приемем. Сексуалните елементи в рекламата се възприемат от обществото по различен начин. Консервативно настроените, особено религиозните общности, определят тази тенденция като сквернословна, а феминистките движения са против честата поява на жената в откровени сексуални пози, сравнено с присъствието на мъжа в същия контекст.
***
ГЕНЧО ГЕНЧЕВ е сценарист на едни от най-известните български реклами. Някои от тях интерпретират сюжети от стари български филми. Има над 15 рекламни клипа, сред които: „ О, Пепи ' - на кренвирши ,/еки", рекламата на мастиките „Пещера" и „Карнобатска", водка „Бяла мечка" и др. В момента той е част от екипа на продуцентската къща „СИА Адвъртайзинг ".
събота, 24 май 2008 04:12:13

Няма коментари: