събота, 24 май 2008 г.

Да ти се намира молив?

Капитал - 46 стр.
Да ти се намира молив?

Феновете на различните рекламни фестивали по света непрекъснато дразнят враговете си. Този бил станал политически, другия гледал само бюджетите на тв клиповете, третият пък бил за счетоводители... Но никой не казва лоша дума за Design & Art Direction Awards.
Фестивалът има славата на най-тежкия и труден за печелене на големи награди. В него, както подсказва и заглавието, се оценяват достиженията в сферата на дизайна и арт дирекшъна (най-близкото, но грешно подобие на превод на български е "художествено оформление"). Тази година например от всичките... награди, едва 64 бяха удостоени с някакво признание и само шест с "Черен молив" - най-високото отличие. Ако трябва да се посочи една печеливша кампания, която журито от над 200 човека е харесало най-много, то това определено е "Горила"-та на Fallon за Cadbury - той получи един черен молив в категорията "Тв и кинореклама" и един златен за най-добро използване на музика. Клипът предизвика медиен и интернет фурор при дебюта си преди няколко месеца. В него човек, облечен в доста реалистичен костюм на горила, свири барабаните от култовото парче на Фил Колинс In The Air Tonight. Fallon като цяло отбелязаха силна вечер на церемонията, тръгвайки си с общо пет награди - освен двете за Cadbury със златни моливи бяха отличени още клиповете за Skoda в категорията "Практически специални ефекти" (екип от инженери построяват Skoda Fabia от кекс, шоколад и т.н. сладкарски продукти), Belonging за мобилния оператор Orange в същата категория, както и серията заставки за Би Би Си 3 Meat (всички победители можете да разгледате в сайта на фестивала).
Другият голям победител е... Apple. Компанията е единствената, която спечели два черни молива - и двата в категорията "Продуктов дизайн", единият за iPhone, другият за новата серия настолни компютри iMac.
Сочената за модел на агенцията на бъдещето - Goodby, Silversein & Partners също получиха един черен молив, за анимацията си за сайта на Milk, най-прочутата кампания за популяризиране на млякото, спонсорирана от калифорнийска организация.
Въпреки графичната си ориентираност фестивалът не подминава и брилянтните писателски примери. При пресрекламата и двете заявки, наградени със златен молив, постигат ефекта си благодарение на текста. Едната, на DDB Амстердам, която обяснява, че поради вибрациите жабката на Golf I от 1974 г. може да бъде сменена безплатно.
Следващата спирка на рекламистите е най-голямото събитие за годината - фестивалът в Кан. След фурора на горилата на Fallon досега ще бъде интересно дали претенциозното жури във френския курорт ще изненада всички, или ще заложи на сигурно.
събота, 24 май 2008 04:12:38

Няма коментари: