сряда, 21 май 2008 г.

Отличиха най-обичаните марки в Европа


Отличиха най-обичаните марки в Европа


дата : 20 май 2008 г. 14:40 ч.


Козметичната марка "Nivea" и производителят на мобилни телефони "Nokia" са сред най-предпочитаните марки в цяла Европа. Това показват резултатите от най-голямото потребителско изследване "European Trusted Brands 2008" на издателство "Рийдърс Дайджест" ("Reader`s Digest").
Граждани от 16 държави с са участвали в допитването, което има за цел да определи най-популярните и ползващи се с най-голямо доверие търговски марки в 20 общи категории за всяка страна на Стария континент.
"European Trusted Brands 2008" се провежда за осма поредна година, а традиционен организатор е световното издателство "Рийдърс Дайджест" със своето едноименно списание, в което се публикува изследването.
"Nivea" и "Nokia" са традиционни победители в анкетата. И тази година те са предпочитани в своите категории ("Грижа за кожата" и "Производител на мобилни телефони") от жителите на всичките 16 европейски страни, които участват в изследването.
Кредитните карти "Visa" заемат трето място в класацията с номинации от 14 държави. "Canon" продължава да затвърждава позицията си в продуктовата категория "Фотоапарат", като печели доверието в 13 страни.
След първите четири бранда се нареждат производителят на зърнени закуски "Kellogg's" с челна позиция в 10 страни, "Hewlett Packard" с предпочитания в 7 държави, "Ariel", "Miele", "Avon", "Nestle", "L`Oreal".
В категорията "Лек автомобил" първото място се дели от "Volkswagen" и "Toyota".
Телекомуникационните оператори не могат да излъчат единен победител в своята категория "Мобилен оператор", тъй като във всяка страна лидерската позиция се заема от местни компании. Единствено Vodafone и O2 печелят в повече от една страна.
Категорията "Интернет доставчик" е категорията с най-много локални брандове - 16 различни в 16-те страни.
В категорията "Петролна компания" Shell печели доверието на 4 държави. Останалите марки, които допълват различните категории са "Nivea" (Cosmetic), "Aspirin", "Centrum", "Dell", "Mercedes", "Pantene", "Persil", "Yves Rocher".
Изследването "European Trusted Brands 2008" е проведено в периода Август - Октомври 2007 година. Над 240 000 граждани се включват в него, като финално класацията е направена на базата на 23 651 селектирани мнения заради изискване за определен брой гласове от всяка държава.
Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания са страните, които определят водещите търговски марки на Европейския континент.
Потребителите от всяка страна класират най-добрите за тях брандове в отделни категории на базата на критерии като качество, добавена стойност, силен имидж и разбиране на потребителските нужди.
Общите за всяка страна 20 категории са: "Лек автомобил", "Кухненски уреди", "Персонален компютър", "Производител на мобилни телефони", "Мобилен оператор", "Фотоапарат", "Тур оператор", "Банково общество", "Кредитна карта", "Застрахователна компания", "Интернет доставчик", „Петролна компания", "Витамини", "Болкоуспокояващо средство", „Лекарство за настинка", "Продукти и грижа за косата", "Козметика", "Грижа за кожата", "Прах за пране", "Зърнена закуска".

Няма коментари: