събота, 24 май 2008 г.

Голям конкурс без големи агенции

Капитал - 44 стр.
Голям конкурс без големи агенции

Въпрос: Ако на едно състезание не участват повечето от големите и силни играчи, дали стойността на наградата е същата, каквато би била ако те са били там?
Въпреки че сериозна част от големите PR агенции на българския пазар за пореден път не участваха, осмото издание на конкурса "PR приз", организиран тази година от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Асоциация ИМАГИНЕС е привлякло повече заявки за участие от предходното. "Имаше кандидатури в новите категории, които миналата година останаха празни, а в старите категории имаше повече участници", каза председателят на БДВО Асен Асенов. Според него общото мнение на журито е, че качеството на проектите е било по-добро от предходното издание на конкурса.
Специалната награда на журито бе връчена на insurance.bg за тяхната конференция за управление на катастрофичните рискове, тази на КРИБ отиде при "Булстрад" за организиран конкурс за детска рисунка. За "PR легенда" бе обявен проф. Тодор Петев, а наградата за студенти по PR отиде при Боян Цветков и Борислав Грозданов от НБУ (всички наградени можете да видите в карето).
Двете големи липсващи в уравнението на "PR приз" бяха наградите за "Агенция на годината" и "Гаф на годината". Според Асенов и двете вероятно ще се завърнат в конкурсната програма, след като бъдат изчистени критериите, по които се определя техният носител.
Паралелно тази година се проведе и вторият "PR фестивал" - в продължение на пет дни български и двама чужди лектори изнасяха презентации (интервю с италианския професор Тони Муци Фалкони очаквайте в следващ брой на "Капитал"). "Това на практика е единственото нещо, което се случва в гилдията. Затова се учудих, че много малко хора минаха да видят какво се случва на тези презентации", казва д-р Десислава Бошнакова, управител на ROI Communication.
Въпреки старанието на организаторите отсъствието на големите агенции сериозно подкопава престижа на състезанието. Добрата новина е, че (поне засега) няма алтернативен конкурс, за да могат едните и другите да си връчват медали досущ като СССР и САЩ през 80-те години на изминалия век...
събота, 24 май 2008 04:11:02

Няма коментари: