петък, 23 май 2008 г.

Новата реклама на Pepsi е изцяло измислена от потребителите

Класа - 11 стр.
Новата реклама на Pepsi е изцяло измислена от потребителите

Милена ДИМИТРОВА

Дейвид Бекъм и Роналдинъо участват в кампанията на газираната напитка, която от днес стартира и у нас
Ако рекламната индустрия залязва, както някои предричат, тогава защо толкова много хора искат да се занимават с нея? Така нареченият феномен Web 2.0 намира все по-широко проявление в сайтове от типа MySpace.com и YouTube.com, създавайки нова "порода" от рекламисти аматьори.
Тази стратегия вече се прилага от голям брой компании, които залагат в комуникационните си кампании на интерактивния елемент, въвличайки и ангажирайки потребителите със своята марка. Освен това медиите, които са изпълнени със съдържание, генерирано от потребителите, набират все по-голяма скорост и започват да се превръщат в тенденция, особено при маркетинга, насочен към младите потребители между 16 и 24 години.
В някои случаи компаниите стигат дори по-далеч, давайки контрола в ръцете на потребители от цял свят и позволявайки им да създадат свои собствени реклами.
Такъв е случаят и с най-новата реклама на Pepsi, реализирана от рекламна агенция CLM BBDO (Paris). Клипът към нея събира футболните икони Лионел Меси, Сеск Фабрегас, Франк Лампард, Тиери Анри и Дейвид Бекъм в една от най-предизвикателните демонстрации, които могат да се видят на телевизионния екран.
Марката реши да даде възможност на запалянковците и феновете да използват фантазията си и сами да създадат своята футболна реклама. Pepsi зададе на потребителите един простичък въпрос: Какво бихте направили вие?, и получи десетки хиляди предложения за сцени със звездите на Pepsi. Някои бяха смешни, а други направо абсурдни. От тях Pepsi избра най-интересните и започна реализирането на тазгодишната нова футболна кампания.
В рекламата Роналдиньо дриблира между красиви момичета на плажа, Лео Меси в космически екип играе на футболна планета и подава на Анри, който тича, обсаден от фенове, сред тропически дървета, преди да подаде топката на Бекъм. Самият Дейвид пък се появява в костюм на Индиана Джоунс и бързо се трансформира във фабрегас, който пък демонстрира завидна техника, справяйки се с различни препятствия в джунглата, а после и сред тълпа запалянковци по улиците на Пекин. В китайската столица топката поема Лампард, който с впечатляваща "ножица" я връща обратно на плажа. Там пък го очаква Бекъм със студено Pepsi в ръка.
"В Pepsi вярваме, че потребителите могат да допринасят за развитието на нашите кампании. Надяваме се, че хората, които използваха въображението си и дадоха идеи за осъществяването на този проект, са наистина щастливи от резултата, защото сме сигурни, че кампанията ще плени хиляди души по целия свят", заяви Диана Догару, франчайз мениджър за Балканите и Малта на PepsiCo International Beverages.
В някои пазари идеите на потребителите дори ще бъдат графично изобразени върху кеновете с освежаващата напитка. Тази пълна интеграция на потребителската креативност с марката Pepsi превръща кампанията "Футбол 2008" изцяло създадена от и за потребителите.
В България телевизионният клип ще стартира днес. Футболната кампания ще намери израз също и в специални опаковки, Външна реклама, промоции и адаптиран сайт, от който феновете могат да свалят съдържание и да качат видеоматериали. Те ще могат да измислят и свои филмчета, които след това да качат на www.pepsibg.com.
***
Текст под снимка
Роналдиньо (от ляво на дясно), Дейвид Бекъм, Тиери Анри, франк Лампард, Лионел Меси и Сеск фабрегас по бреме на снимките за новата кампания на Pepsi.

петък, 23 май 2008 07:32:53

Няма коментари: