събота, 24 май 2008 г.

Малка революция в Yahoo

Капитал - 67 стр.
Малка революция в Yahoo

Карл Икън е известен и като "Супермен на акционерите". Той печели прякора си заради кръстоносните походи, които постоянно води срещу различни компании и "омразните им бордове на директорите". Последната битка на независимия инвеститор се очертава да бъде и една от най-тежките в кариерата му. Икън иска да свали мениджмънта на технологичния гигант Yahoo след провала на сливането с Microsoft. За постигането на тази цел 72-годишният милиардер започна активно да изкупува акции на търсачката и да търси съдружници. "Ужасен е начинът, по който действат бордовете на корпорациите. Някой трябва да им се опълчи. Именно това правя аз. А и ще изкарам малко пари", откровен е Икън пред в. New York Times.
Инвеститорът, който според запознати никога не използва дори персонален компютър, се включи в сагата Microsoft-Yahoo, като заведе иск за отстраняване на членовете на борда на директорите на Yahoo. Икън предлага собствени кандидати, сред които са едни от най-богатите американци, като например Марк Къбан, който е собственик на отбора по американски футбол "Далас Маврикс". Всичко ще се реши на годишното акционерно събрание на 3 юли. Упоритият бизнесмен няма амбиции да влезе в управлението на Yahoo. Единствената му цел е да върне Microsoft на масата за преговори. Софтуерният гигант оттегли офертата си за над 45 млрд. долара, след като не стигна до споразумение с ръководството на Yahoo. Икън въобще не крие намеренията си. В писмо до Рой Бостуик, председател на борда на директорите на търсачката, "бунтовникът" казва: "Искрено се надявам да обърнете внимание на желанията на акционерите си и да подновите разговорите с Microsoft". Според Икън комбинацията между двата колоса ще създаде силна и динамична компания, която ще може да се противопостави на Google.
Сговорна дружина
Досега Икън изкупи 9.9 млн. акции на Yahoo и опции за още 50 млн., което ще му осигури дял от над 4% в компанията. Освен това милиардерът успя да намери съюзници за каузата си. Сред тях са петролният магнат Ти Буун Пикънс и инвеститорът Джон Паулсън, които общо държат малко над 4.50% от акциите на търсачката. И двамата обявиха, че ще подкрепят кандидатите на Икън за борд на директорите.
Източник от Yahoo разкрива пред в Wall Street Journal, че засега бунтът на Икън няма голям шанс за успех заради акционерната подкрепа към мениджмънта на компанията. Основателите на търсачката Джери Янг и Дейвид Фило държат общо 10% от компанията (виж графиката), а още толкова са собственост и на фонда Capital World Investors, който поддържа Янг като главен изпълнителен директор.
Въпреки това анализаторите са на мнение, че Икън няма да се откаже. "Ще се превърне в най-лошия кошмар на борда. Той е неотстъпчив и знае как да играе с медиите. А и много от директорите на Yahoo нямат опита му в подобни битки", заяви пред AFP експертът по технологичните компании Роб Ендерле. А този опит без съмнение е огромен. Само преди няколко месеца инвеститорът започна да увеличава дела си в американския телекомуникационен гигант Motorola. Той настояваше за отделянето на подразделението за мобилни телефони от останалия бизнес на корпорацията. Бордът на директорите продължаваше да упорства, докато накрая не направи точно това и бизнесът с мобилни апарати бе преместен в отделна компания.
С милиарди в джоба
Икън често е обвиняван, че не действа за благото на компаниите, в които държи акции, а гледа само да реализира бърза печалба чрез препродажбата им. Милиардерът отхвърля подобни критики с насмешка и настоява, че не е по-различен от всеки друг акционер в която и да е корпорация. "Просто съм малко по-гласовит и имам милиарди в банковата си сметка", казва Икън пред в. New York Times. Списание Forbes поставя бизнесмена на 46-о място в класацията си за световните милиардери с богатство от около 14 млрд. долара.
Голяма част от "революцията" все пак зависи от Microsoft. Според запознати, цитирани от в. LA Times, Икън се опитал да се свърже с изпълнителния директор на Microsoft Стийв Балмър чрез телефонната централа на софтуерния гигант, но бил "разкаран". Но независимият инвеститор има повод за оптимизъм. Microsoft обяви, че е подновил преговорите с търсачката за "нова, комплексна сделка" между двете компании. Думата сливане засега не се споменава, но е трудно да си представим, че Балмър ще откаже да погълне Yahoo, ако Икън му осигури контрола над компанията. Тогава малката революция на милиардера наистина ще е успешна.
събота, 24 май 2008 04:20:09

Няма коментари: