понеделник, 19 май 2008 г.

Microsoft отново поиска Yahoo


Microsoft отново поиска Yahoo


дата : 19 май 2008 г. 9:57 ч.


Компанията Microsoft, наскоро отказала се да закупи интернет портала Yahoo обяви на 18 май, че е подновила преговорите за сделката, която може да доведе до успешното формиране на конкурент на лидера на пазара на онлайн реклама Google, съобщава "Блумбърг".
От Microsoft са казали, че този път се преговаря за споразумение за частично сливане на двете компании, а не за пълно придобиване на Yahoo. Без да дадат повече подробности по новия вариант, представители на софтуерния гигант са уточнили, че все пак си запазват правото отново да отправят и предложение за тотално изкупуване.
Новото предложение обаче, дава на Yahoo, втората по популярност интернет търсачка, поредна възможност да постигне съгласие с Microsoft и да избегне заплахата, отправена от финансиста Карл Айкан, да смени борда на директорите. Главният изпълнителен директор и един от основателите на Yahoo, Джери Янг, не прие офертата на Microsoft на стойност 47,5 млрд. долара, поиска по-висока цена, а това накара Стив Балмър, шефът на софтуерната фирма, да оттегли предложението на 2 май.
Според анализатори, най-добре за Yahoo е да "прегърне" новата инициатива на Microsoft. Ако приключат подобна сделка правилно, Джери Янг и компания ще могат да запазят голяма част от контрола си върху търсачката и известна автономия за своята компания.
В реакция на съобщението от Microsoft за новите преговори, от Yahoo обявиха на 18 май, че търсят вариант, който е най-добър за акционерите на фирмата. Шефовете на Yahoo продължават да обмислят и други оферти, но по всичко изглежда, че в крайна сметка Microsoft ще се окаже приоритетен за тях партньор.
Айкан, който безмилостно атакува сегашните ръководители на Yahoo, не отрича, че сделка с Microsoft е най-добрият изход за търсачката. Той е убеден, че едно такова сливане е единствената възможна сила за противодействие на експанзията на Google.

Няма коментари: