вторник, 21 октомври 2008 г.

Дигитална БНТ 2 ще тръгне до 2012 г.

24 Часа - 26 стр.
Дигитална БНТ 2 ще тръгне до 2012 г.



Паола ХЮСЕИН
24 програми ще се излъчват безплатно след 4 години. Първо в големите градове
До 3-4 години БНТ ще пусне вероятно втора програма, която ще се появи в ефира под името БНТ 2, ще се гледа в цялата страна и ще е цифрова.
„Догодина ще започнем да говорим за нея, тъй като преди това трябва да се види как ще се развива пазарът, ще направим и проучване какво искат зрителите", каза зам. програмният шеф на БНТ Димитър Цонев. Според него втората програма лесно ще бъде напълнена със съдържание, тъй като и в момента „БНТ 1 се лишава от много неща, а и непрекъснато идват нови и интересни предложения".
Държавната телевизия ще успее да се разгърне, когато в парламента бъде приета дългоочакваната промяна в медийния закон за цифровизацията. Това трябва да стане до края на годината, тъй като на 1 януари 2013 г. България заедно с целия Европейски съюз е приела ангажимента А после? По план дотогава трябва да бъдат изградени 3 цифрови мрежи (придобили популярност като мулти-плекси), като всяка от тях ще разпространява по 4 програми. „В момента законът слага в ефир задължително БНТ, нова програма на БНТ, ако успеят да я направят, Би Ти Ви, Нова тв и ТВ 2. Естествено, че и други ще могат да се пласират, тъй като има 3 мрежи - това са общо 12
програми", каза Петър Рендов от Комисията за регулиране на съобщенията. (Виж интервюто вдясно.) Според медийния проектозакон на тези мрежи ще бъдат качени без никакви условия и въпроси всички национални ефирни телевизии, изброени по-горе от Рендов. Останалите ще бъдат подбрани от Съвета за електронни медии. Той няма да има право да посочва поименно телевизиите, а само профила им - примерно спортна или музикална. Така още 8 кабелни или местни програми ще имат шанса изведнъж да започнат да се разпространяват в цялата страна безплатно. Това като преди това ще роди поредното напрежение между телевизиите коя да бъде избраната. На практика решението ще е на собственика на цифровата мрежа. Изненадващото в проектозакона е, че се предвижда и трите мултиплекса да станат притежание на една компания. Мотивът е, че така инвестицията ще излезе доста по-евтино. Иначе очакваните пари за изграждането на една мрежа са около 200 млн. евро. Веднага след продажбата на Нова тв - за 620 млн. евро, се заговори, че досегашният й собственик гръцкият милиардер Минос Кирияку има интерес към мулти-плексите.
Ако беше останал с Нова тв в ръцете, нямаше да може да се яви на конкурса. Според проектозакона собственикът на мулти-плекс няма право да притежава и тв програма. Също така този, който вземе национален мултиплекс, не може да има и регионален.
Между другото и Би Ти Ви, и Нова тв са почнали подготовка за цифровизация и вече са си купили немалко цифрови предаватели. "Според проектозакона им казваме, че или ще правят съдържание, или мрежа. Не може и двете. Ще трябва да продадат устройствата на някого", казва Рендов. През първата фаза на цифровизацията - до 2013 г., надеждите са да бъдат изграени с общо 24 програми. Регионалните засега ще са само в големите градове. За да ги хващат, зрителите там ще трябва само да се снабдят с т.нар. сет-топ бокс - устройство с вида на DVD, което се свързва с телевизора. В последната поправка на медийния закон, която трябва да мине, пише още, че се забранява на бизнеса да кодира програми. Тоест всичко, което ще бъде в ефир, ще е безплатно. Този текст вероятно ще работи временно, тъй като и собствениците на мултиплек-си ще трябва да печелят отнякъде. Когато наберат достатъчно клиенти, може би ще им бъде позволено да пуснат кодирано и други програми, за които всеки ще си плаща.
Косвен ефект от началото на цифровизацията ще е краят на познатата пий-пълметрия. Начинът, по който досега се следеше интересът на зрителите, ще остане в миналото. Цифровите устройства имат предимството да мерят до последния зрител аудиторията на всяко предаване.

вторник, 21 октомври 2008 02:42:46

Няма коментари: