сряда, 22 октомври 2008 г.

СЕМ прекрати мандата на акад. Стайков, пак избра Стефанова за и.д. шеф

Класа - 11 стр.
СЕМ прекрати мандата на акад. Стайков, пак избра Стефанова за и.д. шеф



Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно с пет на два гласа мандата на акад. Людмил Стайков като член на надзорния орган. Това стана след шестчасови дебати вчера. Режисьорът на "Време разделно" и "Хан Аспарух" е отстранен заради съпричастност към структури на бившата Държавна сигурност. Тя бе оповестена с решение на комисията по досиетата от 8 октомври. Според чл. 26, т. 3 от Закона за радио и телевизия членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били щатни или нещатни сътрудници на бившата ДС. "От момента на публикуване на решението на комисията по досиетата органът се изправя пред невъзможност да осъществява дейността си съгласно изискванията на ЗРТ", пише в становището на регулатора.
, Против отстраняването на акад. Стайков са били Райна Николова и Стефан Димитров. Лилия Райчева е отсъствала по болест. Райна Николова обясни позицията си пред "Фокус" така: "Аз съм юрист и решението на комисията за досиетата е административен акт, който не е влязъл в сила. За да мога да гласувам положително, трябва да имам влязъл в сила акт. Към момента все още тече процедура по възможност за обжалване, каквото акад. Стайков изрази преди десетина дни, че ще направи."
За Милен Вълков, другия член на СЕМ, който също попадна в решението на комисията по досиетата от 8 октомври, се оказало, че не влиза в категорията на някогашната Държавна сигурност. Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов вчера е изпратил да.СЕМ писмо, че РУМНО не е част от ДС, заради което не е обсъждан въпросът за предсрочно прекратяване мандата на Вълков. Мария Стефанова, която 6 момента е и!д. председател на надзорния орган, е преизбрана на поста. Друга кандидатура не е издигната. Стефанова обаче ще бъде шеф до 25 ноември заради намаления състав на съвета. СЕМ прие и становище по законопроекта за изменение и допълнение на медийния закон, което изпрати до медийната комисия в парламента. Заради противоречията в поправките документът е изготвен от независим юрист. И.д. председателят на съвета е подписал с особено мнение текста. "Възразявам срещу възражението на колегите, че поправките разширяват правомощията на председателя на съвета", уточни за "Класа" Мария Стефанова. Тя не е съгласна, че ако шефът на СЕМ дава информация- на медиите за работата на органа, това застрашава свободата на словото и е еднолично правомощие, което накърнява конституционното право на информация.

сряда, 22 октомври 2008 02:56:46

Няма коментари: