петък, 24 октомври 2008 г.

Качват на трупчета мерцедесите на „Глобул”

Новинар - 2 стр.
Качват на трупчета мерцедесите на „Глобул”



Операторът може да бъде глобен до 500 000 лв. за нелоялна конкуренция
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на мобилната компания „Глобул” във връзка с новата SMS игра „100 на 100”, съобщиха вчера за „Новинар” от ведомството. Комисията трябва да установи дали компанията не нарушава Закона за защита на конкуренцията.
Според него наградите, които раздават фирмите при покупка на техен продукт или при организирането на игри, не трябва да надвишават 100 пъти стойността на съответния артикул или да не струват повече от 10 минимални работни заплати. В момента „Глобул” провежда SMS игра, в която 100 участници могат да спечелят автомобил от марката "Мерцедес-Бенц" А–клас, чиято цена е около 35 000 лева, а един ще спечели "Мерцедес-Бенц GLK 280" на стойност около 100 000 лв.
Десет минимални работни заплати се равняват на около 2400 лв., което ясно показва, че има нарушение на Закона за защита на конкуренцията, обясниха от антимонополния орган. Играта на „Глобул” започна на 6 октомври и ще продължи до 31 декември. Ако КЗК реши, че със сигурност има нарушение, мобилният оператор ще бъде глобен с до 300 000 лв., а ако не прекрати провеждането на играта, санкцията ще нарасне до 500 000 лв.
Друг проблем на играта е, че се нарушават правата на потребителите, ако компанията не описва в рекламата за играта ясно условията й. Така, ако потребителят се информира само от рекламата, остава с впечатлението, че трябва да прати само един есемес и ще може веднага да участва в тегленето за лек автомобил.
Оказва се обаче, че едно съобщение далеч не е достатъчно, защото след изпращането на 1 съобщение от фирмата връщат есемес с въпрос, на който клиентите трябва да отговорят, за да продължат да участват в играта. От "Глобул" подтикват клиентите си да участват в играта, като им изпращат кратки съобщения с текст „Глобул празнува и ти предлага шанса на живота ти! Бъди един от 100-те победители, спечели "Мерцедес"! Изпрати празен SMS на 777 сега!".
Цената на съобщението е 1,20 лв. с ДДС. Освен това периодично от мобилната компания зарибяват своите клиенти, като им изпращат съобщения, че вече има печеливши от играта, и ги информират колко коли остават и могат да бъдат спечелени.
От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обясниха, че ще направят проверка по сигнал.
„Новинар” потърси коментар от "Глобул" относно започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията. От компанията обаче не отговориха до редакционното приключване на броя.
***
И „Мтел” бяха глобени за подобна игра
От КЗК припомниха, че в началото на тази година игра със същите условия и награди организираха и от конкурентния телеком „Мтел”. Тогава от фирмата подаряваха 101 коли "Фолксваген Поло" за 88 дни. Играта се провеждаше в периода от 18 октомври 2007 г. до 13 януари 2008 г. Според рекламата всеки ден един от клиентите на фирмата можеше да спечели лек автомобил.
Мераклиите трябваше да изпратят празен SMS до кратък номер 8888 и след това да дават верен отговор на въпросите, които ще получат на мобилните си телефони. Цената на съобщението също беше 1,20 лв. с ДДС. След проверката на комисията беше установено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и беше наложена санкция на телекома в размер на 300 000 лв. От мобилния оператор обаче обжалваха санкцията в съда.

петък, 24 октомври 2008 02:35:10

Няма коментари: