понеделник, 20 октомври 2008 г.

Конкурентите се задъхват, но портфейлът на Мърдок е пълен

Класа - 16 стр.
Конкурентите се задъхват, но портфейлът на Мърдок е пълен



News Corporation има заделени $5 млрд. за финансиране на нови проекти в неблагоприятните бизнес условия
News Corporation разполага със запас от $5 млрд. за финансиране на нови проекти и справяне с неблагоприятните промени в бизнес средата. Това стана ясно от изявление на Рупърт Мърдок, който подчерта интереса си към нови придобивания във време, когато по-задлъжнелите му конкуренти изпитват сериозни затруднения.
"Намираме се във възможно най-добрата позиция за посрещане на очертаващия се продължителен икономически спад", заяви той на годишното заседание на компанията в Ню Йорк. News Corp. е с дълг, чийто среден матуритет е 22 години.
Миналата седмица компанията трябваше да се откаже от опита си да продаде News Outdoor, която се занимава с билборд реклами в Русия, на JCDecaux. В задънена улица попадна и търгът за продажбата на ефирните
телевизии в България, Латвия и Сърбия. Президентът на News Corp. все пак открои Източна Европа, редом с Индия и азиатските пазари, като потенциално поле за разрастване на бизнеса.
Компанията се съсредоточава върху платените телевизионни канали в Европа въпреки информацията за по-ниски от предвиденото печалби на германската Premiere, в която News Corp. има дял от 25,1%. Сред приоритетите Мърдок посочва увеличаването на приходите от абонамент за печатните издания и на активите в сферата на дигиталните медии. Магнатът очаква по-слаба конкуренция за сделките от страна на останалите медии.
Преди седмица президентът на Viacom и CBS Съмнър Редстоун бе принуден да пусне в продажба акции без право на глас. На въпроса дали News Corp. иска да купи активи на тези две компании Мърдок заяви: "Ако са с наистина разумна цена, да. Не съм сигурен обаче, че имат нещо за продан." News Corp. не е водила преговори с инвестиционната компания на Редстоун National Amusements. "Нямаме представа каква е финансовата им позиция", продължава медийният магнат. Мърдок описа като огромна несправедливост решението на регулаторите да принудят британския сателитен канал Sky, в който частичен собственик е News Corp., да продаде по-голямата част от дела си в частния телевизионен оператор ITV
Според Мърдок кампанията срещу дела от 17,9%, закупен по времето, когато той бе изпълнителен директор на Sky, е подета от правителствена комисия, с която политиците си измиват ръцете от всякаква отговорност.

понеделник, 20 октомври 2008 01:10:18

Няма коментари: