сряда, 3 юни 2009 г.

Учител по всичко срещу 36 лв.

Експрес - 4 стр.
Учител по всичко срещу 36 лв.

Милена ДИМИТРОВА

Пускат образователен гугъл, чрез който човек може да учи, докато е на почивка, вкъщи или в офиса. Проектът "Банка знания" е разработен от Европейския център за обучение и квалификация и М-Тел. Програмата се подготвя от 15 години и ще бъде достъпна до няколко седмици. Виртуалните уроци включват аудио, видео и мултиме-
диини продукти, интерактивни игри, упражнения, както и тестове.
Мераклиите, който искат да учат чужди езици онлайн, могат да овладеят тънкостите на английския, френския, немския, руския и други езици. Уникалното на това обучение е, че се вземат предвид специфичните трудности, който възникват при изучаването на езика на Шекспир от българи. Освен това програмата давала възможност за изучаването на специализиран английски език. Уроците за малчуганите пък били направени под формата на игри. Основната цел била знанието да бъде поднесено атрактивно, обясни пред "Експрес" Боян Савчев от Европейския център за обучение и квалификация. За напредналите в изучаването на езиците базата разполага с тестове и задачи, чрез който те могат да защитят различни езикови сертификати, уточни той. Програмата предвиждала онлайн езиково обучение и за чужденците у нас. Български език ще могат да учат англичани, немци, холандци, чехи и други. Базата щяла да се обновява ежеседмично. При трудности в онлайн обучението са възможни срещи и консултации с
преподаватели и специалисти. Това можело да стане и по телефона.
В момента програмата разполага с виртуални уроци по български език и литература. Те би пи предназначени за подготовка при кандидатстване на учениците в елитните гимназии. Имало и специално разработени уроци по български за абитуриентите, който се явяват на матура. Идеята била да се включат тестове и уроци по всички предмети, по който се държат зрелостни изпити, издаде Савчев. Специални телевизионни филми пък представят атрактивно и интересно събитията от миналото ни за мераклиите, който искат да щурмуват ВУЗ-овете с история. Такива филмчета имало и за езиковото обучение. За студентите пък в момента се подготвяли материали по маркетинг, счетоводство, реклама и туризъм.
В момента много актуални в Западна Европа и Америка били интерактивните бели дъски, обяснява Савчев. У нас една такава дъска върви по 600 лв. С нея цял клас можел да се обучава по програмата.
Месечната такса на услугата е 36 лева, съобщи Савчев. С един лев по-евтино пък струвало самото устройството, което се включвало в компютъра и осигурявало достъп до програмата "Банка знания". То се давало под наем, а при приключване на договора устройството се връщало, като човек си получавал парите обратно, разясни Савчев.

1 коментар:

английски за деца цени каза...

Този проект на Google със сигурност звучи интригуващо. Все повече хора се интересуват обучение в свободното си време и идеята да бъде организирани подобен самоучител по всичко със сигурност би намерил приложение. За съжаление, и до ден днешен този проект не е добил голяма популярност и малко хора знаят за него.