вторник, 2 юни 2009 г.

Мърдок настоява за платени интернет новини

Пари - 21 стр.
Мърдок настоява за платени интернет новини



Дните на безплатните новини в интернет са преброени, заяви медийният магнат Рупърт Мърдок в интервю за собствената си телевизия Fox Business Network. Интернет потребителите ще трябва да започнат да заплащат достъпа до любимите си електронни вестници, каза още Мърдок. Австралийският милиардер даде пример с принадлежащите му интернет издания, за които предупреди, че до една година ще станат платени. Собственост на Мърдок са най-големите електронни издания, като New York Post, Times, Sun и Wall Street Journal. Последният вече въведе платен достъп до пълното си съдържание.
Революция
По мнението на магната до 10-15 години вестниците на хартиен носител ще изчезнат. Само след 2-3 години пък читателите ще могат да получават достъп до всякаква информация, обновявана на всеки час,
по своите мобилни устройства. Платен достъп до съдържанието си в детайли вече въведоха и други големи електронни издания извън империята на Мърдок, като например Washington Post.
Трудности
Пресата във Великобритания също изпитва сериозни затруднения. Вторият по големина акционер в ирландската вестникарска група Independent News&Media
Денис О’Брайън посочи, че ще се радва да види как оцелява британският всекидневник Independent, който е част от компанията, но настоя, че той трябва да отчете и печалба.
По-рано ирландският телекомуникационен милиардер се застъпваше за продажбата на вестника, който е на загуба, но сега е на мнение, че има „много ясна” идея за бъдещето му, въпреки че компанията е обременена с дългове.
Independent News&Media, която притежава вестници, радиостанции и рекламни компании във Великобритания, Ирландия, Южна Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия, е натрупала дълг в размер на 1.4 млрд. EUR при разрастването си в чужбина. О’Брайън изтъкна, че вестникарската промишленост, която е силно засегната от срива на рекламния пазар, трябва да носи известна печалба на акционерите си.

Няма коментари: