петък, 5 юни 2009 г.

Джими Уелс, един от създателите на Wikipedia: Wikipedia е много добра отправна точка, но не е последната спирка

Дневник - 15 стр.
Джими Уелс, един от създателите на Wikipedia: Wikipedia е много добра отправна точка, но не е последната спирка

Велислава ПОПОВА

"Не си и помисляйте, че Facebook e само за млади хора. Не е вярно. Средната възраст на потребителите му се покачва непрекъснато." Един от най-добрите дизайнери на вестници в света Марио Гарсия почти изкрещява това. Фактът е част от доказателствата му колко се е преобърнал светът на медиите и навиците на читателите. Нямам причини да се съмнявам в думите му.
Час по-рано единият от бащите на Wikipedia Джими Уелс ми признава: "Пристрастен съм към Facebook. Дори ненавиждам факта, че прекарвам толкова време, но не мога да се измъкна." Уелс е на 43 години*. Освен социалната мрежа и като изключим Wikipedia и настоящия му проект Wikia, в интернет най-често посещава www.dopplr.com и новинарската част на сайта на Би Би Си. В момента чете "Майсторът и Маргарита", а любимите уикенди са тези, които прекарва с 8-годишната си дъщеря, която според него е "най-умната в семейството". Това са факти, които няма да прочетете в статията за него в Wikipedia. Иначе всичко, което ви интересува - че е дипломиран финансист, бивш трейдър, че е сред 100-те най-влиятелни личности в света през 2006 според Time, че е пророк, че е повлиян от идеите на Айн Ранд... - може да намерите там. Разказано в детайл и с много източници за достоверност.
Уелс пристигна в България заради упоритостта на актрисата и тв водеща Искра Ангелова, която се запознава с него онлайн покрай книгата на Ранд "Изворът". Разговаряме с него веднага след лекцията му на фестивала Mediamixx, който започна в четвъртък в Албена. Ще има лекция и в София, на 6 юни, 18 часа, Модерен театър.
- Смятате ли, че Wikipedia е източник, на който може да се има доверие?
- Да, ставаме все по-добри. Обясняваме, че Wikipedia е много добра отправна точка, но не и последна спирка. Поставяме достатъчно знаци - напр. ако в дадена статия не са цитирани източници, то ние подчертаваме този факт и потребителите трябва да са по-внимателни. Според мен когато човек се научи как да работи правилно с Wikipedia, тя може да е от голяма помощ. Често ме питат как журналистите трябва да използват Wikipedia, защото малко или много те трябва да са експерти във всяка сфера. Мисля, че енциклопедията може по-скоро да даде насоки за въпросите им, но не и отговори на тези въпроси. Трябва да си направят необходимите проверки и запитвания.
Освен това ние непрекъснато развиваме правилата и софтуера. Скоро ще въведем и нов софтуерен продукт за английската версия. Става въпрос за инструмент, който позволява по-високо ниво на контрол върху информацията, която достига до широката публика.
- Каква е разликата между Wikipedia и по-новия ви проект, който представихте, Wikia?
- Wikipedia е енциклопедия, тя представлява обобщена информация за всичко. Тя е и неутрална, което не важи за голяма част от сайтовете - в момента са около 12 000, които се разработват в Wikia. Например предлагаме "зелена" Wikia, в която става въпрос изцяло за устойчиво развитие, какво е малък въглероден отпечатък и т.н. Тук по-скоро липсва неутралност - предлагаме решение на въпроса "Искам да променя начина, по който водя своя живот. Как мога да го направя?". Има разнообразни теми - от хумор до спорт. Секцията, в която имаме най-много посещения, е "Забавление и компютърни игри". Имаме и Wikia за отделни телевизионни програми като "24 часа", в които обществото от заклети фенове документира подробно какво се случва в програмата. Тази услуга е насочена към всички зрители, които нямат възможност да следят редовно шоуто. Същността на Wikia е много по-отворена.
- Не мога да пропусна въпроса имат ли влияние донорите върху статиите за тях в Wikipedia, оказват ли натиск да се редактират?
- Категорично не. Основната част от даренията за Wikipedia са малки суми от отделни хора. Имаме няколко по-големи донора, но те нямат абсолютно никакво влияние върху редактирането на портала. Това е наш основен принцип още от началото и досега не сме му изневерявали.
- Wikipedia е нонпрофит проект, но мислите ли, че може да бъде успешен бизнес?
- Ние сме благотворителна организация и за нас е успех просто да можем да оцелеем. За момента се справяме добре, въпреки че есента имахме съмнения. По време на годишната ни кампания за набиране на средства изпитахме затруднения заради световната икономическа криза, но след това нашите донори ни опровергаха.
- Кое според вас е истински свободно/безплатно (free) днес?
- За мен е много важно хората да могат свободно да влизат в Интернет, да изразяват своето мнение. Но в тяхното участие все повече се появява документален елемент - хората отразяват и разказват за все повече събития. Мисля, че това е много полезно за развитието на демокрацията, защото все повече хора стават преки участници в решението за това как трябва да изглежда светът в бъдеще.
- Какво имате предвид, когато говорите за free culture?
- Аз разбирам свободната култура като възможност за участие и споделяне. Това представлява обръщане на традиционния процес на предоставяне на информацията отгоре - филми само от киностудиа и новини само от медиите. За мен е по-важно обикновените хора да могат да участват пълноценно в процеса на създаване на култура. През последните сто години хората разделят културата на поп култура, развиваща се благодарение на потреблението, и култура на висшите изкуства - театър, опера и други, които не се издържат изцяло на пазарен принцип. Това, което остана забравено, е народната култура/творчество - възможността на хората да споделят и развиват изкуства и занаяти не защото получават печалба от това или им се изплащат държавни субсидии. Двигателят зад развитието на народната култура е възможността хората да работят заедно и интернет отвори нови врати пред този процес.
- В контекста на свободните новини и информация в интернет, на свободния достъп, каква е позицията ви за торент сайтовете, пиратстването на музика и филми?
- Не съм поддръжник на пиратството. Технологиите, които позволяват да се правят перфектни, моментни копия на каквото и да било, няма да изчезнат, ние трябва да се примирим с факта, че те съществуват. Независимо от усилията на правителствата и броя на присъдите пиратството няма да се промени. Но подобно развитие ще наложи промяна в бизнес модели, остава и несигурността при свалянето на материали от нелегални сайтове - качеството им може да разочарова потребителите. За разлика от продукти като iTunes например. Затова смятам, че има много начини, чрез които можем да преборим пиратството, без да се налага да се съдят тийнейджъри.
- Няма съмнения, че интернет промени много света и продължава да го променя, но изненадан ли сте от бързината, с която това се случва? Скоростта е непредвидима...
- Наистина е впечатляващо колко бързо се развива, но аз не смятам, че е прекалено бързо. При всяко преминаване от една система в друга бързата промяна може да е проблем. Моите притеснения в момента са за състоянието на журналистиката. Вестниците усещат значително финансово напрежение, качествените вестници остават все по-малко. Проблемът идва по-скоро от рекламния пазар, а не толкова от потребителите. Промяната във финансовите и рекламните сегменти води неминуемо до напрежение върху медиите. Разследващата журналистика е много добър пример - в големите международни медии като Си Ен Ен имат значително по-малко служители в този ресор в сравнение с преди три години например. И този проблем е и обществен, и проблем на демокрацията. Проблемът идва от това, че новините са стока, но ако се сложи цена на тази стока, винаги ще има някой, който ще я предоставя безплатно.
- Kое е следващото голямо нещо в интернет? Прогнозирахте, че Facebook скоро ще надмине Wikipedia по потребители - сега сте на четвърта позиция след Google, Microsoft и Yahoo?
- Според мен Facebook не е следващото голямо нещо, а е последното голямо, но не мога да кажа кой ще е следващият хит. Наблюдаваме развитието на медии, създавани от потребителите, което води след себе си до редица иновации и нововъведения от обществено значение. Виждаме все повече обединения на хора, които работят за осъществяването на дадена идея. Смятам, че видеото има голям потенциал - в момента може да се сравнява със състоянието на текстовата информация от 1999 г. - има забавни, интересни, но по-голямата част са с лошо качество. Ако Facebook е последното, то Twitter е настоящото голямо нещо. Разрасна се много бързо, аз никога не съм очаквал, че ще "избухне", както всъщност стана през последните пет месеца, особено в САЩ.

Няма коментари: