събота, 6 юни 2009 г.

Нови членове в медийните комисии по етика

Поглед - 8 стр.
Нови членове в медийните комисии по етика



Новите членове на журналистическите квоти на Комисия за етика 8 печата и Комисия за етика в електронните медии, както и по двама от техните нови членове В независимите им квоти, бяха избрани през седмицата на общото събрание на българската журналистическа колегия.
В новия състав на Комисията за етика в печатните медии ще участват Генка Маркова (в. „24 часа"), Валерия Велева (в. „Труд"), Иван Матанов (в. .Стандарт"), Алексей Лазаров (8. „Капитал"). Журналистите са избрали и двама от общо 4-те представители на независимата квота В комисията -Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и Петя Миронова от Съюза на българските журналисти.
Като нови членове на журналистическата квота на Комисията за етика в електронните медии са гласувани Татяна Величкова от Българското национално радио, Ренета Николова от Българска национална телевизия, Светла Петрова от bTV, Цветанка Ризова от Нова тв, а в независимата квота на комисията са били избрани Александър Кашъмов, адвокат по програма .Достъп до информация", и Румяна Бъчварова, изпълнителен директор на социологическа агенция „Маркет линкс".
Очаква се в следващите дни Съюзът на издателите в България (СИБ) u Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБ-РО) да излъчат останалите шест членове на всяка от Комисиите - четирима от квотата на издателите/операторите и по двама от независимите квоти на съставите. Комисиите за етика 8 печатните и електронните медии следят спазването на Етичния кодекс, приет на 25 ноември 2004г. от представители на над 200 печатни и електронни медии. Комисиите решават спорове между печатните медии и аудиторията, като разглеждат жалби на гражданите, срещу претенции за нарушения на кодекса.

Няма коментари: