вторник, 8 юли 2008 г.

Г-8 инвестира милиарди, за да намали количеството отделен въглероден диоксид


Г-8 инвестира милиарди, за да намали количеството отделен въглероден диоксид

дата : 8 юли 2008 г. 9:38 ч.

Групата на осемте водещи сили в икономиката може да инвестира повече от 10 милиарда долара в нови технологии за намаляване количеството отделен въглероден диоксид във въздуха.

Според японската преса Г-8 ще финансира модерни технологии за събиране и съхранение на въглероден диоксид. Изготвен е икономически проект, който би трябвало да влезе в сила по време на срещата на Г-8 в Хокайдо (Япония) в периода 7-9 юли, съобщава вестник "Никей".

Страните от Г-8 правят планове да финансират проекти за събиране и съхранение на въглероден диоксид, които "погребват" газ, отделен от електрическите централи. Това ще се направи с цел да се подкрепи световната инициатива до 2050 г. да се намали наполовина количеството на газовете, които причиняват парников ефект.

Икономическият проект включва планове за намаляване на отделените газове до 2020-2030 година - една изключително важна стъпка според Европейския съюз и много природозащитници.

От проекта обаче не става ясно с колко трябва да бъдат намалени газовите емисии. Друг японски източник съобщава пред Ройтерс, че Съединените щати все още не са се съгласили да намалят с 50% емисията на газове, причиняващи парников ефект до средата на века.

Всички лидери на Г-8 са разтревожени за повишаването на цените на петрола, които повишават инфлацията и влошават световната икономика. Те ще отправят апел към страните, които търгуват с петрол, да сътрудничат на страните-потребителки.

В петък цените на петрола скочиха до рекордните 143 долара за барел. Те са се покачили с повече от 45% тази година, продължавайки тенденцията на повишаване цените на горивата, която се наблюдава от 6 години.

Производителите на петрол полагат неимоверни усилия, за да отговорят на търсенето от страни с бързо прогресираща икономика като Китай и Индия. Г-8 ще помогне на развиващите се страни да повишат производството си на хранителни продукти, тъй като техните цени също се покачват

Г-8 смята да отправи и критика към някои страни, производителки на хранителни продукти, които са наложили ограничения върху износа им.

Според вестник "Асахи Шимбун" Г-8 трябва да имат готовност да отделят от държавните си запаси пшеница, в случай, че настъпи криза в снабдяването с хранителни продукти.

Японският министър-председател Ясуо Фукуда обеща пред ООН, че Япония ще подпомогне страните, чието снабдяване с хранителни продукти е в криза с поне 300 000 тона ориз от своите резерви. Фукуда призова другите страни да последват примера на Япония.

Няма коментари: