неделя, 6 юли 2008 г.

Кукла на радиоверига

сп. Тема - 60 стр.
Кукла на радиоверига

Светослав СПАСОВ

След като прекрати тв лицензирането, СЕМ се върна на радиопазара. Там се изявява като Робин Худ от най-ново поколение - взима от бедните и дава на богатите.
През лятото се счита за нормално човек да не се претоварва. Прието е усилено да се бъхтят само в т.нар. обслужващ сектор - ресторантьори, хотелиери и т.н. Както и хората, които вярват в поговорката „Ден година храни". Вече свикнахме по това време на годината особено активен да е Съветът за електронни медии (СЕМ). Преди две лета в разгара на лятото той обяви старта на част от конкурсите за регионални телевизии в София, Пловдив и Варна. Миналото лято пък ги спря. По-късно решението бе анулирано от Върховния административен съд, което доведе до повторното им закриване тази зима.
Преди дни СЕМ отново се зае да лицензира. На интернет страницата си регулаторът публикува списък с проектокритерии, по които ще оценява участниците в задаващите се регионални радиостанции.
Съветът предвижда най-много точки - до 35 от общо 100 възможни, да носи творческият проект на кандидатите. Най-важната част от него пък ще е програмната схема - до 12 точки. А с други 10 ще се премират уменията да се привлича регионална аудитория. С него СЕМ подсказва, че намеренията му са да толерира онези кандидати, които са готови да се занимават с проблемите на града, за който са лицензирани. А не въобще с проблемите на държавата.
Намеренията са едно, а резултатът от тях - съвсем друго нещо. През 2007-а съветът вече приключи няколко регионални конкурса. При тях планът да бъдат лицензирани преди всичко градски програми не проработи. В Габрово, Ловеч, Ямбол и Монтана разрешения взеха предимно радиовериги с централизирана програма. В Габрово например те получиха четири от общо петте разиграни честоти. Бизнеса си запазиха Радио 1 и БГ радио, които до момента излъчваха (както и още много радиа в цялата страна) с временното разрешение на Народното събрание. Двете станции са собственост на най-голямата радиогрупа в страната - ирландската Communicorp. Същата държи още „Вероника", „Нова", NRJ и Ретро радио, което това лято ще се прекръсти в Радио 1 Рок. С лиценз в Габрово се сдоби и фирмата собственик на телевизия bTV - Болкан нюз корпореишън. Освен няколко тв канала тя има дялове и в пет радиостанции - „Класик ФМ", „Джаз ФМ", „Мелъди", Z-Rock и N-Joy. Именно последната взе третата честота, като за целта оттам бе свалено местното „фаворит". Четвъртата пък се падна на радио „Алфа", част от медийния холдинг на варненската бизнесгрупа ТИМ.
Така единствената местна медия която остана да излъчва в Габрово след конкурсите на СЕМ, бе радио „Бумеранг". Според слуховете обаче то се спаси не защото съветниците се смилиха над габровци и им оставиха радио, което да не им говори за задръстванията в София, а защото „Бумеранг" разполага с предавател, който ползват и вече споменатите „Алфа" и N-Joy. Подобно е положението и във Велико Търново, където малкото радио „Резонанс" е „само сред вълии", защото захранва някои от най-могъщите радиа в страната.
„СЕМ раздава лицензи на големите играчи на радиопазара с проекти за местни радиостанции, но реално те излъчват централизирана програма от София - коментира за „ТЕМА" създателят и собственик на сайта www.predava-tel.com Михаил Щербак. Страницата съществува от 7 години и разполага с подробна база данни за покритието на радио- и тв програмите в страната и региона. - В повечето областни градове се приемат една, най-много две местни станции и десетина програми с 24-часова програма от София. Ако съветът наистина мисли за регионалното разнообразие, то той би трябвало да търси компании с местна програма, на които да дава право да ретранслират част от програмите на софийските вериги. Това е цивилизованият принцип. В момента СЕМ не контролира достатъчно операторите да спазват определена програма на дадената им честота. Или разрешава прекалено лесно промяната на формата. В резултат няма спортно, аналитично-информационно, детско, студентско или религиозно радио. Радиостанциите за джаз и класика пък излъчват само в София. Абсолютно съм убеден, че музикалното еднообразие и липсата на местна информация отблъскват част от слушателите."
След конкурсите на СЕМ радиокартата в Габрово не се промени особено. В Ловеч обаче се случи точно обратното. Там съветът изхвърли почти всички временни ползватели - радиата „Лиани", „Фокус" и „Фреш". Силния си регулаторен шут надзорът оправда с това, че босовете на трите радиа нарушават онази част от Закона за радио и телевизия, която забранява на собственици на медии да се занимават и с рекламен бизнес. По-късно обаче съдът върна радио „Фокус" в надпреварата, а СЕМ дори му позволи да спечели две „малки" честоти - в Малко Търново и в Дулово.
Отстраняването на „Лиани", „Фреш" и „Фокус" в Ловеч „отвори" града за Z-Rock, БГ радио и „Сити". Засега новите ползватели не могат обаче да се възползват, тъй като старите обжалваха решенията на СЕМ. А междувременно радио N-Joy (както вече стана дума, заедно със Z-Rock то е собственост на „Болкан нюз корпорейшън") се настани на 11 други честоти на „Лиани" - Ябланица, Карнобат, Карлово, Тетевен, Трявна, Търговище, Троян, Априлци, Приморско, Балчик, Разлог и Банско, в които конкурси още не са провеждани. През седмицата председателят на СЕМ Мария Стефанова не изясни пред „ТЕМА" дали собствениците на N-Joy u Z-Rock и на „Лиани" са се споразумели „Лиани" да остане да работи в Ловеч на честота, взета и от съвета и дадена на Z-Rock срещу това N-Joy да получи 11 негови честоти в изброените градчета. Тя каза само, че по-голямата част от съдебните дела срещу СЕМ са приключили и че регулаторът вече издал лицензите, потвърдени от съда.
Шефката не отговори конкретно и на въпроса къде ще се проведат следващите конкурси. Тя се задоволи да каже, че те ще са на места, на които досега такива не е имало и където ефирът е зает от радиа с временни удостоверения. Стефанова даде пример с Пазарджик, където Всички честоти се експлоатират по този начин.
В положението на Пазарджик са още Видин, Търговище, Разград, Силистра, Перник, както и дузина по-малки селища. В медийните среди вече се говори, че първите конкурси вероятно ще са в Шумен и близките Търговище и Разград, където има дори незаети честоти. Чува се и че близки до политическите сили фирми били започнали да се хвалят, че ще ги спечелят. Мълвата може би тръгва прекалено рано, но тя едва ли е само плод на фантазии. Миналата година СЕМ вече отне лиценза на частно радио в Дулово и го даде на местния общински съвет. След „заменката" журналистът Бойко Станкушев разкри от екрана на Нова телевизия, че още през 2005-а на сградата на общината в Дулово, доминирана от ДПС, бил монтиран заглушвател, който възпрепятствал слушането на медията, собственост на българи. Устройството останало там чак до миналата година, когато СЕМ я спря окончателно. Честотата не се използва и в момента, тъй като Законът за радио и телевизия не предвижда срок, в който тя трябва да влезе пак в експлоатация.
Въпреки описания случай експерти твърдят, че е крайно време лицензирането да стъпи по-сериозно в пограничните райони.
„Един от проблемите на българските регионални радиостанции е, че по закон те не могат да се разпространяват в два града, тъй като лицензът им е за един - поясни Михаил Щербак. - С други думи, ако имаш лиценз за Пловдив, не може да те слушат в Пазарджик. Затова и повечето от частните радиа ползват предаватели с малка мощност. Това ги прави неконкурентни особено в пограничните региони, в които медиите на съседните страни ни облъчват с много по-сериозна техника. Сред най-беззащитните райони са селата в Югоизточна България, където може да се слушат само турски станции. Мисля, че е крайно време Народното събрание да реши проблема генерално, а след това лицензирането по границите да стане държавен приоритет."
Текст под снимка
Шефът на радиата Z-Rock и N-Joy Васил Димитров е сред доволните от хода на лицеизирането до момента
Текст под снимка
Председателят на СЕМ Мария Стефанова обещава да се лицензират радиа, които да се интересуват повече от проблемите на региона, в който работят. Същото съветът обещаваше и по време на конкурсите в Габрово, Ловеч, Монтана и Ямбол.
неделя, 6 юли 2008 04:22:39

Няма коментари: