понеделник, 7 юли 2008 г.

София започна да демонтира незаконни билбордове

Сега - 2 стр.
София започна да демонтира незаконни билбордове

Таня ПЕТРОВА

След години отлагане София започна да демонтира незаконните билбордове върху общински и частни терени. Миналата седмица работници свалиха 4 незаконни борда от частни кооперации на входа на бул. „Витоша", на кръстовището с „Патриарх Евтимий", видя „Сега". Свален е и един голям борд на „Цариградско шосе".
Общо 194 са незаконните билбордове на общински терени в столицата, показа проверка, разпоредена от главния архитект Петър Диков. „Ще демонтираме всички съоръжения, които са без договор и разрешение за ползване", увери той.
Договорите на законните 368 борда, които изтекоха на 1 юли, пък ще бъдат удължени до провеждането на нови конкурси. Столична община е постигнала договорка с Българската асоциация за външна реклама и областния управител Тодор Модев да оттеглят внесените съдебни жалби срещу новата рекламна наредба и конкурсите да бъдат проведени до края на годината. Заради делото прилагането на наредбата бе преустановено и цялата реклама в София след 1 юли щеше да се окаже незаконна. Диков ще разпореди проверка и за монтираните рекламни елементи на частни терени. Според новите правила за тях също следва да се плаща месечна такса на общината. Собствениците бяха длъжни да декларират тези рекламни елементи до февруари, но не е ясно каква част от тях са го направили заради заведеното съдебно дело.
„Ще внеса доклад, в който да уточним тези детайли. Ще отчетем и част от исканията на рекламните асоциации", коментира Диков. От Българската асоциация за външна реклама твърдят, че не са против въведените по-високи такси за рекламна дейност, но критериите за провеждане на бъдещите конкурси не са достатъчно ясни.
***
СЕРГИИ
С отпадането на съдебното дело следва да започне и разчистването на част от сергиите от центъра на София. В идеалния център на града поставянето на каквито и да било преместваеми обекти според новите правила е забранено. Изключение се прави само за обектите в рамките на спирките за градския транспорт, както и елементите от градското обзавеждане. В широкия център се допускат само преместваеми обекти за кампанийни мероприятия. Ограничения има и за парковете. За голяма част от сергиите в центъра договорите също са изтекли и са сключвани анекси заради нормативния вакуум след съдебната отмяна на старата наредба за рекламата.

понеделник, 7 юли 2008 05:34:15

Няма коментари: