сряда, 9 юли 2008 г.

Медии и хеклъри

Сега - 11 стр.
Медии и хеклъри

Димитри ИВАНОВ

Хеклърът е човек, който апострофира оратора и му възразява. В САЩ кандидатът на демократите държал реч, а един хеклър току се провиквал: "Аз съм републиканец". Накрая демократът загубил търпение и казал: "Нека джентълменът обясни защо е републиканец".
- Баща ми е републиканец. Дядо ми беше републиканец. И аз съм републиканец.
- Ако баща ви беше jackass (магаре) и дядо ви беше магаре, вие какъв щяхте да сте?
- Демократ!
Миналата седмица президентът на САЩ Буш-син отишъл в дома на Томас Джеферсън да говори там по случай Четвърти юли, празника на САЩ. Интересно е имението Монтичело на Джеферсън. Като влезеш в голямата стая, виждаш ездитните ботуши на Джеферсън под високия таван, а до леглото - приспособление с макари и въженца да спуснеш на пода ботушите, след като негрите са ги почистили.
В Монтичело миналата седмица хеклърите апострофирали Буш-син с викове: "Фашист! Престъпник!". Буш-син реагирал с баналното: "Това е свободна страна. Всеки има право на мнение".
Сега и българите имаме право на мнение. И докато САЩ се озаряваха от фойерверки по случай Четвърти юли, а софийското поле - от взривове в погребите край Челопечене, българските хеклъри взривиха медиите и електронните ни форуми. Увеличиха се неколкократно посещенията в e-vestnik.bg, който няма хартиено издание. Коментарът на e-vestnik.bg беше озаглавен "Гръмна склад, телевизиите се насраха". Следва името на най-осралия се телевизионер.
Телевизията е незаменима, когато транслира в реално време футболен мач, волейболна среща или бедствие, като на 11 септември 2001. Друг е въпросът дали излиза наяве цялата истина за бедата.
Съмнявам се, че ще излезе наяве цялата истина за взривяването на погреба в Челопечене на 3 юли 2008 г., когато снаряд от системата ГРАД, правнучката на някогашната "Катюша", застраши софийското летище.
Телевизията е несравнима и когато те прави на глупак. Заради студентското предаване "Ку-ку" получих призовка в съда. Преди да я получа, двама кукувци влязоха в кабинета ми на програмен директор и единият започна:
- Имаме идея. Ще кажем, че нещо става на западната ни граница. Всички ще се хванат на номера, както...
- Не му обяснявай - спря го вторият кукувец. - Той знае за радиодраматизацията на Уелс, дето американците се паникьосали, че от Марс ни нападат.
- Забранявам - отсякох аз. - Щренгт ферботен да си подаваш главата от прозореца, пишеше на една табелка в пътническите вагони. В N-ското поделение някой може да вдигне тревога, някой танк може да прегази някое сънено момче в тъмното и... От играчка - плачка. Измислете си нещо друго.
И кукувците взели, че измислили "авария" в АЕЦ "Козлодуй". Тъкмо повод за командан Кусто да я погледне от вертолет и да каже авторитетно, че централата е опасна. Както казал Уайлд, "Авторитетът е да можеш безнаказано да говориш глупости".
Да искаш от телевизията да те осведоми е все едно да искаш от Джери Лий Луис и Джими Суогърт да ти изсвирят "Мечтание" на Роберт Шуман.
Имаше приказка, че телевизията казва истината само когато съобщава колко е часът или какво ще е времето. Но дори и тогава... да, напоследък чух: "Следва прогнозата за времето на телевизия СКАТ" и "Такова ще е времето според Би Ти Ви; приятна вечер!" Сякаш СКАТ и Би Ти Ви разполагат със спътници, метеоролози и хидролози.
Аз съм от онези българи, които се информират от мрежата, но слушам и радио, понеже можеш да слушаш радио, докато се бръснеш или шофираш.
Според една анкета 34% от българите вече ползват световната мрежа, 12.3% се информират основно от нея, а 9 от всеки 10 българи се информират основно от телевизията. Горкичките!
Някои анкетирани не желаят да бъдат информирани от медиите. Според анкетата 13.1% от българите се информират от близки и познати. Те са ми симпатични, понеже не желаят да им промиват мозъците.
Когато гърмяха празничните фойеверки на 4 юли 2008 г., ветеранът Тимоти Игън написа:
"На младини постъпих в "Ню Йорк таймс" и видях на стената във фоайето думите на Джеферсън: "Ако ме питат дали да имаме правителство без вестници или вестници без правителство, ще избера второто". Миналата седмица вестниците в САЩ съкратиха 1000 работни места. Градове като Сан Франциско не могат да издържат един-едничък ежедневник. Парадоксалното е, че читателите на ежедневници са станали 66 млн., с 12% повече, отколкото през 2007 г.
Ала повечето от тях не се абонират за хартиените вестници. Те са форумци, влизащи в сайтовете им. Рекламаджиите ги последвали. И заедно с тях мигрирали в киберпространството.

сряда, 9 юли 2008 05:30:24

Няма коментари: