вторник, 8 юли 2008 г.

Детските телевизии - панацея или наркотик

Монитор - 20 стр.
Детските телевизии - панацея или наркотик

Деница ТОДОРОВА, Надежда ПОПОВА

Малчуганите посрещнаха ваканцията с чисто нови канали вместо със списък с книги за четене
Телевизията не образова! Това е мнението на голяма част от родителите и възпитателите. Децата обаче са винаги готови да оборят подробно неизгодното за тях твърдение. А и появата на не един или два детски канала като Ekids и JimJam в самото начало на тазгодишната ученическа ваканция доказва, че възрастните се нуждаят от забавачка за малчуганите си, а самите хлапета са жадни да попият още и още “мъдрости”, идващи от нарисуваните главици на анимационни екшънгерои и приказни същества.
В родния ефир отдавна се чувства липсата на образователни и информационни продукции за деца. Вярната аудитория на БНТ с носталгия си спомня предавания като “Лексикон”, което и сега от време на време запълва програмата на Канал 1, минутките за най-малките в сутрешния блок “Добро утро” или зле дублираното на български американско забавно шоу “Улица Сезам”.
Доскоро когато станеше дума за детски тв забавления, всички единодушно посочваха Cartoon Network. Многобройните кабелни оператори пък позволиха гледаемостта на конкурентни канали като Jetix и FoxKids. Кабеларките родно производство въобще не влизаха сред предпочитаните от най-малките зрители. Така че необходимостта от създаване на интересна, същевременно образователна и заковаваща детското внимание телевизия, бе неотложна.
Eвроком предприе първата крачка, като реши да направи пълна промяна на мъника в семейството си. С ново име, визия и програмна схема, от близо месец Ekids радва почитателите си и печели все повече с “по-шарената си опаковка”. От екипа се хвалят, че обновленията не са приключили, а тепърва предстоят изненади за невръстните зрители.
От началото на юли компанията Chellomedia започна разпространението на нова за бг зрителя телевизия - JimJam. Програмата на канала е съсредоточена основно за деца в предучилищна възраст (от 1 до 4 години). Целта на предаванията є е да подпомогнат родителите и възпитателите да създадат стимулираща и сигурна среда, в която подрастващото поколение може да научава нови неща. Но дали наистина е така?
Според психолозите
от Центъра “Съвременни родители”, публикувани в сайта на организацията, се казва, че “деца, които особено често гледат телевизия, са основно тези от неблагополучни семейства. Понякога телевизионните предавания са единственото развлечение или даже своеобразен наркотик. В бъдеще на хлапето, израсло в такива условия, ще му се наложи да чака отвън необходимата му информация, защото няма да се е научило да мисли самостоятелно, да използва своите идеи и разсъждения. На него му е чуждо конструктивното творческо начало. При онези, които рано са започнали да гледат телевизия и прекарващи повече от час на ден пред екрана, се намалява равнището на нагледно-образното мислене и се намалява обемът на паметта. Такива малчугани не чувстват дистанцията в общуването, често правят гримаси, задават повърхностни въпроси или съвсем не ги задават, отговарят на въпросите стереотипно. Интересът им към предметите, фактите и събитията е повърхностен, говорът им е примитивен, започват да четат по-късно, без интерес и лошо преразказват. След злоупотреба с времето пред телевизора у тях може да настъпи неочаквана и безпричинна агресия. При такива деца много силно е изразено критически-наблюдателното мислене, а творческото липсва. То се развива на основата на собствения жив интерес към реалния свят. Развитието на волята, стремежа да постигнеш поставената задача е нарушен, защото седейки пред екрана, детето не извършва активни действия. Всякакви творчески позиви не се стимулират, а се притъпяват”.
Мнението на родителите
не се различава много от това на специалистите, въпреки че всеки възрастен би се зарадвал на миг почивка, колкото трае любимото филмче на отрочето.
Известната като Кака Лара, водеща на “Милион и едно желания”, споделя, че “от гледна точка на възпитателния ефект не бих препоръчала на една майка да държи детето си повече от едно “Лека нощ, деца” време - тоест максимум 10 минути. Канал от типа на JimJam трябва да излъчва филмчета на ръба на видиотяването - като “Телетъбис” или както имаше навремето “Пластелинчетата”. Всеки епизод бе по няма и 5 минути. От опит знам, че подрастващите хлапета се заслушват в шумните мелодии на рекламите или в песничката на “Лека нощ, деца”. Безсмислено е да има подобен канал за такава таргет група. Той трябва да е едва ли не с изцяло медицинска насоченост и по-скоро за млади родители”.
Негативно е и отношението на майката на новородения Валери Божинов-младши Алисия: “Против съм от толкова ранна възраст децата да се приучват и да им се налага този навик. По принцип смятам, че е хубаво да има телевизионен канал, ориентиран към възрастовата група от 2 до 6 години, преди децата да тръгнат на училище. Но програмата трябва да е много добре прецизирана и съобразена с възприятията на мъниците. Категорично трябва да е с образователна и възпитателна цел. Преди 2-годишна възраст не е здравословно да гледат телевизия”.
Една от водещите на най-успешното и гледано предаване за родители в ефира на bTV “Часът на мама” Богдана Трифонова има своя алтернатива за възпитанието на двете си деца - “BBC имат много приятна сутрешна програма за най-малките. От типа на “Телетъбис” е и възрастните я смятат за суперинфантилна, но малките є се радват. Принципно съм против да гледат телевизия на тази възраст, но по колко - зависи от родителя. А и детето няма как да не бъде свидетел на случващото се, ти гледаш, то е покрай теб - неизбежно е”.
Дамата в екипа на “Господари на ефира” Мария Игнатова споделя нуждата от образователен канал: “По нашите телевизии не останаха предавания за деца. Лично аз преди време се бях замислила дали да не се захвана със създаването на нещо подобно. Програмата на канал като този трябва да е съгласувана много прецизно с психолози и педагози. И образователният елемент в нея да доминира над забавлението. Ето, преди време бях в Южна Африка и се сещам за едно сутрешно шоу. Беше от типа на “Улица Сезам”. Хладилникът говореше и учеше малчуганите как да си направят сандвич. Разбира се, предпочитам детето ми да си играе в парка като поотрасне, а не да стои пред малкия екран. Но с едно подобно предаване сутрин и някакво детско филмче следобед мисля, че ще е окей.”
Твърдението, че на т. нар. образователни програми за “положителното” им влияние върху децата се ограничава само до рекламите на подобни канали. Отрицателният им ефект е научно доказан от изследователи и интуитивно усетен от майките.
***
Експеримент
Въпреки че телевизията и компютрите трайно са се заселили в живота на съвременното семейство, колкото и необходими да ни се струват те, понякога се оказват най-големите вредители за възпитанието на едно дете. Учени от Нова Зеландия са провели експеримент, наблюдавайки 1000 малки тв зрители, прекарващи пред тв приемника по 2-3 часа на ден. Заключението на специалистите било, че способността на тези хлапета да се съсредоточават се понижава значително, с около 40%.
***
Текст под снимка
Не забраната да гледа телевизия, а колко време на ден прекарва пред приемника едно дете е от значение за възпитанието и по-нататъшното му развитие.

вторник, 8 юли 2008 06:04:47

Няма коментари: