сряда, 9 юли 2008 г.

Половината градски жители у нас - с компютър

Монитор - 8 стр.
Половината градски жители у нас - с компютър

Лияна ПАНДЕЛИЕВА

Повече от половината от активното градско население на възраст между 15 и 55 години притежава поне един компютър вкъщи, а 65% от всички интернет потребители влизат в мрежата поне веднъж дневно. Това става ясно от проучване на БТК. Според него 200 хил. са клиентите на БТК ADSL. За четири години, откакто телекомът започва да предлага ADSL, скоростите започват от 96 kbit/s. Цената, на която днес се предлагат 6 мегабита е по-изгодна отколкото тази, която клиентите са заплащали за 64-пъти по-ниска скорост в началото. Още поне 50 хил. абонати на услугата очакват от телекома до края на настоящата година в 300-те града в страната, където се предлага. До този момент над 20 различни пакета е предложила компанията.
Изследването, направено по поръчка на БТК, показва, че пазарният дял на БТК ADSL се повишава за сметка на LAN доставчиците. Сред причините за този избор е надежността на високоскоростния интернет на БТК и стабилната му връзка, която не се влияе от метеорологични условия. Монтажът не изисква опъване на допълнителни кабели, а става чрез кабела на телефона. Освен това от провайдера не делят времето, прекарано в интернет на локален и международен трафик, нито продължителността на интернет връзката.
Средната цена, която клиентите плащат месечно за домашен интернет, е 22 лв. с ДДС. Новината е, че всеки нов договор се подписва за срок само от една година и потребителите могат да го променят при всяка нова и по-привлекателна оферта.
Във връзка с преносимостта на мобилните номера Любов Кирилова, мениджър в БТК, съобщи, че КРС ще преразгледа процедурата за преносимост на номерата в края на годината. От въвеждането на преносимостта на номерата реално само 1% са се възползвали от новата възможност, допълни тя. Според нея изключително тромавата система, заради която човек трябва да отдели време в няколко последователни дни в разходки между стария и новия оператор, е първата спирачка пред всеки активно работещ човек. Допълнителни усложнения, създадени от някои от операторите, също въздържат хората и те предпочитат да си закупят отделен пакет за мобилна телефония, отколкото да преминават през този процес.
В същото време, каза Кирилова, от БТК се готвят за предлагане на цялостно нови пакети, които след обединението на БТК и Вивател ще позволят една цена за наземна телефония, интернет ADSL, мобилен интернет чрез USB модем, а също и телевизия.
***
Текст под снимка
БТК подари компютър на 200-хилядния абонат на БТК ADSL - варненката Зафирка Дечева.

сряда, 9 юли 2008 05:49:40

Няма коментари: