петък, 29 август 2008 г.

Ферари губи 1 млрд. USD от напускането на Марлборо

Пари - Weekend - 8 стр.
Ферари губи 1 млрд. USD от напускането на Марлборо



Фелипе Маса се включва сериозно в битката за титлата във Формула 1
Лоша финансова новина за скудерията на Ферари. Основният спонсор на тима от Формула 1 - Марлборо, подготвя оттеглянето си. Причината е, че цигареният гигант Филип Морис попада под промените на законодателството в Европейския съюз. Те имат намерение да ударят тотално рекламната дейност на тютюневите концерни.
38 години Точно толкова време компанията Филип Морис налива пари във Формула 1. През 2005 г. беше подписан и 6-годишен договор с Ферари, като “черните кончета” прибраха около 1 млрд. USD. Срещу този финансов суперлукс рекламите на Филип Морис кацнаха върху болидите на Михаел Шумахер, Рубенс Баричело, Райконен и Маса. Това съвпадна с изключително благоприятен период за Ферари, в който Шумахер печелеше титла след титла във Формула 1, а миналия сезон Кими Райконен също успя да се качи на върха. През този сезон още един пилот на Ферари - бразилецът Фелипе Маса, даде сериозна заявка за атака на световната титла.
Конкуренцията
Формула 1 отдавна е изключително благодатно място за големите спонсори и рекламодатели. Един куп гиганти в бизнеса се въртят и около двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Испанецът е обвързан с телекомуникационния тръст Телефоника, производителите на облекла Гуру и Куиксилвър, както и с електронния гигант Плейстейшън. Телефоника дори беше в основата на завръщането на Алонсо в Рено след скандалното му напускане от Макларън. Петролните концерни логично са обвързани сериозно с Формула 1. От години Шел работи с Михаел Шумахер и Ферари, а от 2005 г. в този бизнес навлезе и австрийският концерн OMV. От миналата година финансовата групировка ING е един от основните спонсори на тима на Рено.
Рекламен пазар
Формула 1 е изключително благодатно място за рекламния пазар. Тук с
основание голямото шоу на пистата се нарежда до недосегаемите - олимпиадите и световните първенства по футбол. Формула 1 върти годишно оборот от около 1.5 милиарда EUR. Именно затова и гиганти с огромна продукция и оборот като Филип Морис, Балантайн, Джони Уокър и т.н. на драго сърце наливаха капитали във Формула 1. В същото време обаче забраните на законодателството на Европейския съюз да се рекламират цигари и алкохол в спорта по-разкъсаха тази връзка. По-големите губещи в случая са тимовете във Формула 1. Факт е, че парите на Марлборо даваха завидно спокойствие на Ферари за много години напред. Сега обаче ситуацията ще бъде по-различна.
***
Пари
1.5 млрд. EUR е годишният оборот на Формула 1
***
Текст под снимка
Формула 1 е благодатно място за големите спонсори и рекламодатели

петък, 29 август 2008 03:49:19

Няма коментари: