събота, 30 август 2008 г.

Диктатура в КРС

Капитал - 16 стр.
Диктатура в КРС

Весислава АНТОНОВА, Андриан ГЕОРГИЕВ

Сергей Станишев иска почти неограничена власт за председателя на телекомуникационния регулатор
фактът, че е лято u управляващите в по-голямата си част са във ваканция, съвсем не пречи правителството да демонстрира хиперактивност. Особено при приемането на промени в два ключови закона - тези за електронните съобщения и за радиото и телевизията.
Двата закона са обвързани и съсредоточават сериозни интереси най-вече в частта, засягаща процеса на предстоящата цифровизация на телевизионното излъчване, който би трябвало да започне до края на годината. Поне ако се следват ангажиментите, които България е поела към ЕС.
Ударна промяна
През седмицата правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В него се регламентира предстоящият цифров преход в областта на телевизионното разпространение, като е отчетено обстоятелството, че „този процес има икономически и социални аспекти". Промените целят законово уреждане на нормативните изисквания за качване на обществените оператори на цифрови платформи must carry (задължително разпространение на програми). По принцип до края на 2012 г. всички страни - членки на ЕС, трябва да прекратят аналоговото разпространение на телевизионни програми в това число и България.
От официалното съобщение, публикувано на сайта на правителството, се вижда, че предвидената в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) една програма на БНТ, която се разпространява задължително чрез мрежи за наземно цифрово разпространение, се е превърнала в поне две програми още при първата фаза на цифровизацията.
Интересното в промените на ЗРТ е, че в началото се говори как СЕМ ще издава лиценз за програмите: „С промените се въвеждат правомощия на Съвета
за електронните медии (СЕМ), свързани с издаването на лиценз за радио- и телевизионни програми за разпространение чрез електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване", се казва в официалното съобщение на правителството. В края обаче - за регистриране на програмите, предназначени за наземно цифрово разпространение, се говори за Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Изглежда, има недомислица или просто е добре да не се коментира прессъобщението, а самият законопроект, когато бъде огласен. Така съветват и експертите. Ако се гледат като цяло промените в ЗРТ, излиза, че СЕМ на практика няма да има друга работа, освен да пререгистрира програмите на тв каналите. Правителството в специален план за цифровия процес е приело, че на първия етап от процеса (виж карето) ще бъдат създадени три мултиплекса с възможност да разпространяват до четири програми, или общо 12. В текста на закона, който след седмици депутатите ще гласуват, е предвидено на практика пет от програмите за първия мултиплекс да бъдат разпространявани задължително чрез мрежи за наземно цифрово разпространение. Две програми на БНТ, bTV, „Нова тв" и ако се тълкува параграф 29 (виж карето) - ТВ2. „Поръчка на бизнеса, изпълнена от политиците", така представители на медийните среди коментираха скандалния параграф, гарантиращ на ТВ2 сигурно качване на мултиплекс още при първата фаза на цифровизацията. Сглобената от Красимир Гергов преди по-малко от година телевизия като четвърта национална беше купена в началото на месеца от американската компания СМЕ за рекордната за нов тв канал цена от 172 млн. долара. Една от най-големите въпросителни около сделката тогава беше как толкова много пари се инвестират в телевизия с неясно лицензионно бъдеще. Ако предложенията на кабинета бъдат приети от парламента,. цифровата перспектива на ТВ2 ще е повече от светла.
Вся власть председателям
Според промените в ЗРТ и ЗЕС е очевидно, че КРС ще е водещият орган при цйфровизйране на сектора. От него играчите на пазара ще зависят много повече. Вероятно затова, преди да приеме промените в ЗРТ, правителството направи изменения в ЗЕС. При това, без да ги съгласува с членовете на далекосъобщителния регулатор, както показа проверка на „Капитал" в КРС. Ключова промяна в ЗЕС е удължаване мандата на председателя на КРС Веселин Божков, както и повече власт при назначения в комисията и възможност за вземане на практика на еднолични решения по ключови въпроси. Според текстовете, които вече са внесени в парламента от правителството, мандатът на Божков вече ще е шест вместо пет години. Поправката за това е поискана лично от премиера Сергей Станишев, който е бил неин вносител на заседание на МС. Още при избора на председател на КРС източници от тройната коалиция потвърдиха, че Божков е личен приятел на премиера Станишев. А той от своя страна обяви избора на шеф на КРС за свой „личен приоритет".
Засилване влиянието на председателя на КРС може да се тълкува и като знак, че на сегашното правителство му трябва верен човек на ключовата позиция, за да може да защитава политиката на кръга около Станишев при цифровизацията. И да гарантира изпълнението на дадените преди това политически обещания за преразпределянето на цифровите мултиплекси. Увеличените правомощия и мандат на Божков веднага предизвикаха реакции сред депутати и хора от сектора. „Божков ще види шестгодишен мандат през крив макарон", коментира депутат от НДСВ пред вестник „Труд". От ДПС коментираха пред „Капитал": „Ние също ще поискаме увеличаване на правомощията на зам.-председателя на КРС в такъв случай."
Бунт в сектора
Няма основания за увеличаване на правомощията на председателя на КРС - около това мнение са обединени повечето експерти в телеком сектора. „Има различни други стъпки за издигане на авторитета и независимостта на [телекомуникационния] регулатор", заяви Антони Славински, председател на браншовата асоциация „Телекомуникации" и бивш министър на транспорта и съобщенията. Друг експерт, също пожелал анонимност, коментира, че зад по-голямата власт на председателя на КРС Божков „стои личното му желание да държи пълния контрол и за тази цел въвежда работната атмосфера от Комисията за защита на конкуренцията, където преди е бил зам.-председател". Експертът прогнозира още, че заместникът на Божков Владимир Хараламбов като член от квотата на ДПС в бъдеще също може да поиска повече правомощия и така да възстанови нарушения баланс. От ДПС потвърдиха, че ще направят точно това: „Ще искаме увеличаване правомощията и на заместник председателя." Говорителят на евро комисаря по информационното общество и медиите Вивиан Рединг не пожела да коментира увеличените правомощия на председателя на КРС, но подчерта, че Брюксел „ще следи отблизо предстоящата законодателна дискусия в Народното събрание".
***
Текст под снимка
Веселин Божков е на път да се превърне във властелин на цифровизацията
За етапите на цифровизацията в www.capital.bg
събота, 30 август 2008 04:11:53

Няма коментари: